Projekthíradó

Iparterülettel gazdagodik Öskü

A nyolcas út túloldalán, a Kőkapu úton épülhet meg az az iparterület részben uniós pályázati forrásból, melynek kialakítását márciusban kezdte meg az önkormányzat. A nyolcas útról könnyen elérhető tízhektáros terület iránt élelmiszeripari, ipari automatizálással foglalkozó vállalkozások is érdeklődnek, a Magyar Villamos Művek pedig napelemparkot telepítene a leendő ösküi iparzónába. A fejlesztés minden érintettnek előnyös: a település jelentős adóbevételre számíthat majd a cégek révén, a vállalkozások egy jól megközelíthető területen működhetnek, a falvakra jellemző elvándorlás pedig csökkenhet, hiszen a lakosság helyben tud majd munkát vállalni.

Innovációs Nagydíj kiemelt elismerésben részesült a Controlsoft Kft.

Az elmúlt évben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítmények elismerésére szolgáló díjat a Controlsoft Automatika Szolgáltató Zrt. a távfelügyelettel vezérelhető, automata talajgenerátorokból álló országos jégeső-elhárítási rendszer (JÉGER) kifejlesztéséért és megvalósításáért kapta a pályázaton. A cég a projekt keretében összesen 222 db új, távfelügyelettel működtethető talajgenerátort fejlesztett ki és üzemelt be, országos lefedettséget biztosítva. A rendszer alapvető újdonságait a személyzet nélküli távoli eléréssel történő kezelés (IoT), a hatóanyag légkörbe való juttatásának korszerű módja, valamint az időjárási előrejelzések online kapcsolata jelentették. A Controlsoft Kft. a nagydíj 27 éves történetének első veszprémi díjazottja.

Nemzetközi programozó versenyen nyert harmadszor a One Identity veszprémi fejlesztőcsapata

A négy főből álló veszprémi csapat – Kálóczi Dávid, Szabó Gergely, Tamás Csaba és Zana László – a „Song Hero” alkalmazás fejlesztéséért a legrangosabb „Judges Favorite” kategóriában hozta el az aranyérmet a több száz csapatból álló Angular Attack nemzetközi programozó verseny mezőnyében. A világ legjelentősebb ötletversenyére 1-4 fős csoportok jelentkezhetnek, akiknek 48 óra áll rendelkezésükre, hogy a nulláról fejlesszenek egy tetszőleges alkalmazást. A nyertes csapat a kezdetek, 2016 óta részt vesz a megmérettetésen, és eddig három alkalommal szereztek első helyezést az öt kategória egyikében. 2016-ban egy speciális relaxációs alkalmazással, a Balatone Waves Sound Playerrel nyertél el a zsűri tetszését, 2018-ban a „Bubble Beat” nevű DJ alkalmazás a "Hacker Favorite" kategóriában lett győztes, míg idén a Guitart Hero-n alapuló interaktív alkalmazás lett nyerő.

Elektromosautó-töltőt épít Veszprémben az Aldi és az E.On

Országos elektromosautó-töltő hálózatot épít ki az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. és az E.On Hungária. A kereskedelmi üzletlánc tavaly kötött együttműködési megállapodást az E.-Onnal a hálózat kiépítésére, a töltőoszlopokat 123 magyarországi Aldi-üzlet parkolójában helyezik el. A fejlesztés eredményeként 75 városban 360 új elektromosautó-töltőpont létesül, ezzel egyharmadával emelkedik a Magyarországon rendelkezésre álló töltőhelyek száma. A hálózatba a tervek szerint nyár végéig Szolnokot, Debrecent, Pécset, Székesfehérvárt, Veszprémet, Győrt és Sopront is bekapcsolják.

Ecoport | Fotók: Kovács Bálint, Pixabay