Különbség ellenség és ellenfél között
Egy 22 éves veszprémi úszó sportszerűsége végigjárta a világsajtót, holott csupán egy egyszerű gesztust tett versenytársa irányába. A dél-koreai vizes világbajnokságon Rasovszky Kristóf ezzel mégis definiálta azt, mi a különbség ellenség és ellenfél között.

Egy pozitív gesztus lehet bármennyire apró, nem tudhatjuk előre, milyen lavinát fog elindítani, amely aztán példaértékűvé, később hivatkozási alappá válik emberek százezrei körében. Ha csak az elmúlt hónapok eseményeit tekintjük, Rasovszky Kristóf neve egybeforrt a sportszerűséggel. A veszprémi születésű 22 éves úszó sporttörténeti sikert ért el, amikor júliusban a dél-koreai világbajnokságon első helyezést ért el a nyílt vízi úszás öt kilométeres számában. Az effajta eredmények már önmagukban megsüvegelendőek, azonban Rasovszky esetében a vízből való kiszállás után sem ért véget a történet. Sőt, valójában csak akkor kezdődött.

A versenyszámban összesen 61-en értek célba, az utolsó helyezett 12 perccel lemaradva Kristóftól. Bár a beszámolók mindig csak a dobogósokat említik, Kvangdzsuban a sereghajtó, szudáni Mohamed Ibrahim története és személyes sikere sem elhanyagolható. A fiatal afrikai úszó saját költségén, az éjszaka közepén érkezett meg Afrikából a távol-keleti országba, hogy másnap ő is elrajtolhasson a mezőnnyel. Mondani sem kell, hogy az esélytelenek nyugalmával, de versenyzői adrenalinnal a vérében.

De hogy született meg a magyar úszó és Ibrahim közös képe a verseny után?

A beszámolók szerint a futam után Kristóf tudomására jutott szudáni versenytársának története és kitartása, amely után a magyar bajnok felkereste versenytársát, hogy győztesként gratulálhasson neki és a nyakába akaszthassa saját világbajnoki aranyérmét.

„Emlékszel, mit mondtak az eligazításon? Aki itt elindul, és aki teljesíti a távot, az mind bajnok, helyezéstől függetlenül. Te is bajnok vagy” – idézték világszerte a hírportálok Rasovszky-t.

A történet beillene egy hollywoodi filmbe is, holott ez a valóság, amely Magyarországról, Veszprémből indult és Dél-Koreán át az egész világot meghódította.

Hajas Bálint | Kovács Bálint, Rede Nacional Do Esporte