Ők adják Veszprém borát
2019-ben a csopaki Söptei Pince adja egy éven át Veszprém város borát. Kik ők, és mit kell tudni a 2017-es Varázslatról? A birtokon Söptei Zsolt, a családi pincészet borásza fogadott minket.

A Söptei család már öt generáció óta foglalkozik borászkodással. A történet a hobbiborász Söptei János üknagyapával kezdődött 1850-ben Pécselyen. Több mint száz évvel és néhány leszármazottal később, az 1970-es években Csopakon megépült az első présház, majd az évek alatt tovább professzionalizálódtak: a rendszerváltás után területeket és eszközöket vásároltak, majd az értékesítésre és a vendéglátásra is ráfeküdtek.

„A pincészet mai formája és a hozzá tartozó vendéglátás 1998 óta működik”– kezdi beszélgetésünket Zsolt. Ma ő foglalkozik a szőlészettel, pincészettel és a bor kereskedelmével. Testvére, Robi pedig az éttermet viszi. A testvérek a ’90-es évek elején jutottak ki egy németországi szőlészettel foglalkozó családhoz idénymunkára. Évekig visszajártak Baden-Württembergbe, ahol a hajtásválogatástól elkezdve szinte mindent megtanultak a német precíz szőlőtermesztésről és borkészítésről, valamint a vendéglátásról. Amit akkor magukba szívtak, képezi ma náluk a standardot. Akkor fogant meg fejükben a gondolat: „ha itt Németországban a szigorú tőketerhelés mellett ilyen jó borok készülnek, akkor magyarországi adottságokkal még jobb borokat fogunk tudni készíteni!” Zsolték hittek abban, hogy idehaza jobbak a feltételek és a Balaton partján is meg tudják valósítani álmaikat. A kilencvenes évek második felétől kezdett komolyabbra fordulni minden.

„Húsz-huszonöt év kellett ahhoz, hogy az eszközök, a területek és az ingatlanok is olyanok legyenek, mint ma, hogy megteremtsük családi vállalkozásunk mai formáját”– meséli. A Söptei család ma 7 hektár területtel rendelkezik a Pécselyi-medencében, Csopakon és Balatonfüreden. Többségében fehér fajtákkal foglalkoznak, borászatukra a reduktív eljárás jellemző. Évente 40-50 ezer palack bort termelnek, a cél pedig az, hogy a jelenlegi kapacitás kihasználása mellett 2023-ig ezt a számot 300 ezerre emeljék. Nem titkolt céljuk az sem, hogy a kereskedelmi hálózatuk tovább erősödjön.

Veszprém bora 2019

A gondolat, hogy Veszprémnek saját bora legyen, már három évvel ezelőtt megfogalmazódott, hiszen ahogy Porga Gyula polgármester korábban elmondta a hivatalos bemutatón, egy komoly városnak szüksége van egy hozzá illő, a karakterét visszaadó borra. 2019 az első olyan év, amikor a választást teljes mértékben a helyi vendéglátóegységek vezetőire bízták: a döntés a Gusto 13, a Gusto Delicate, az Oliva, a Malomkert Sörház, a Fricska, a Villa Medici és a Betekints Étterem szakembereinek kezében volt. Ők a Söptei Pince 2017-es Varázslat mellett tették le voksukat.

A Varázslat a reduktív technológiának köszönhetően egy magas beltartalmi értékű, hosszú utóízzel, határozott fajtakarakterrel bíró olaszrizling. Nem épp fröccs bor, komolyabb annál, mely vacsorákhoz, ebédekhez és esti meghitt beszélgetésekhez tökéletesen illik. Telt illatában meleg karakterű gyümölcsök, fehér virág és mandula dominál. A HegyBor kategória képviselőjeként a termőhely karakterét kihangsúlyozó, igazán tartalmas balatoni bor, amelyet főleg a gasztronómia és a régiós értékesítés számára készít a pincészet.

A Veszprém város bora címet egy évig büszkén viselő olaszrizling a város számos éttermében jelen van, ahogy a hivatalos városi ünnepségeken, díjátadókon is egy éven keresztül ezt szolgálják fel.

Gesztesi Ákos | Fotó: Domján Attila