A fesztivál, ahová barátainkat is elhívjuk
Állandó változatosságában van a varázsa, miközben Veszprémet az évek során felhelyezte a nyári fesztiválvárosok térképére. Szerelemprojektként indult, ma már elképzelhetetlen a július Utcazene Fesztivál nélkül. Magyarország legrégibb és legnagyobb ilyen jellegű fesztiválját húsz évvel ezelőtt Muraközy Péter álmodta meg, akivel egy belvárosi kávézóban találkoztunk rögtön az Utcazene után.

Időnként még elhangzik a „szellemváros” kritikai jelző Veszprémmel szemben, holott elég csak a nyári fesztiválok statisztikáját megnézni, vagy átböngészni az internetes fórumokon megfogalmazott véleményeket egy-egy veszprémi nagyrendezvény után, teljesen más képet fest a város. A népszerűséget nehéz lenne letagadni, ebben pedig az egyik élenjáró rendezvény az immáron két évtizedes múltra visszatekintő Utcazene Fesztivál.

Pedig húsz évvel ezelőtt pont egy ilyen vita után fogalmazódott meg, majd körvonalazódott a fesztivál ötlete. Az internetes komment-vitákból kerekasztal beszélgetések jöttek létre, majd kialakult az Utcazene Fesztivál ötlete.

Akkor csináljuk meg!

„A veszprémi Utcazene nem egy külföldi minta adaptációja. Természetesen utcazenészek mindig is voltak, van, hogy kisebb-nagyobb rendezvények épülnek az ő produkciójukra, amelyek vagy fennmaradnak, vagy nem, de Veszprémben ezektől függetlenül egy saját koncepciót akartunk megvalósítani” – emlékszik vissza Muraközy Péter a kezdetekre.

A kulcskérdés talán az, hogy ez a fesztivál nemcsak a zenéről szól, hanem magáról az utcazene hangulatról is. Éppen ezért keverednek Veszprémben az amatőr fellépők az est további részében profi, ám a klasszikus utcazene feelinget ismerő zenekarokkal.

Változatosság az állandóban

A húsz év alatt sokféle előadó megfordult a veszprémi utcákon. Bár az Utcazene magában hordozza a spontaneitás érzetét, valójában jól kitalált stratégia mentén szerveződik évről évre. Emlékszünk még arra az időre, amikor egygitáros amatőr fellépők lepték el az utcákat, és arra is, amikor a mainstream magyar könnyűzenei életből érkeztek előadók. Ekkoriban bérelt magának állandó helyet az Utcazene a magyar fesztiváltérképen, és ehhez akkor erre volt szükség.

„A cél viszont akkor is az volt, hogy visszatérjünk ahhoz az arculathoz, ahogyan most fest a fesztivál, csak még azt nem tudtuk, mikor és hogyan fog ez megtörténni. Három éve, úgy érzem, megtaláltuk a végleges verziót.”

Kitömni a lehetőségeket saját megérzéseinkkel és a tapasztalatokkal

Amellett, hogy aktívan figyeli a látogatók visszajelzéseit, Muraközy nagyon erősen hagyatkozik a saját megérzéseire is. Egy ekkora ingyenes fesztiválnál pedig minden egyes újabb attrakcióért hálás a közönség. És a vállalkozók is – hiszen ezekben a napokban húszezer ember mozog esténként a belvárosban, húszezer potenciális vásárló.

Az Utcazene célja mégsem a profitszerzés. Voltak szűkebb időszakok és volt, hogy nagyobb szponzor állt be a kezdeményezés mögé, de ingyenes fesztiválként nem jellemző a kereskedelmi cégek támogatása, hiszen rendezvény nem tud termék kizárólagosságot garantálni. Muraközyék a lehetőségekhez mérten szervezték mindig is a fesztiválokat. A költségvetés már évek óta nagyságrendileg ugyanannyi. Bár alapvetően annyit költenek, amennyi rendelkezésre áll, visszafelé már nem szívesen fejlődnének. „Ha úgy látjuk, marad húszezer forintunk, akkor abból veszünk még egy lampiont.”

Utcazenére a barátokkal!

De kiknek is szól valójában az Utcazene? Azáltal, hogy ilyen előkelő helyet foglal el a magyar fesztiválok között, számos turistát vonz a városba, mégis a veszprémiek a mai napig sajátjuknak érzik és nagyon büszkék rá. „Nem véletlen, hogy sokan erre a pár napra hívják ide távoli barátaikat, ezt a fesztivált szeretnék megmutatni nekik Veszprémből.”

Utcazenészek mindenhol vannak

Európában a legnagyobb utcazene fesztiválnak az észak-olasz Ferrara város ad otthont. A Ferrara Buskers Festivalt idén már 32. alkalommal rendezték meg, és száznál is több utcazenész lépett színpadra, pontosabban az utcák kövére, hiszen ezen a rendezvényen színpadok helyett a spontán jellegű zenélések a meghatározók. Nem titok, hogy a Veszprémi Utcazene Fesztivál szervezői többször is ellátogattak már erre az eseményre és több olyan bandát is találtak, akik a következő évben Veszprémben is zenéltek.

Hajas Bálint | Fotó: Domján Attila, Hölvényi Kristóf