Projekthíradó

500 + 5000 millió Veszprémnek

Ennyi forintot biztosít összesen a magyar kormány Veszprém és a balatoni régió győztes Európa Kulturális Fővárosa pályázatának kivitelezésére az előkészítő szakaszban. Mert ugyan 2023, az EKF év egy kicsit még arrébb van, addig bőven akad teendő, hogy a cím valóban egy történelmi léptékű fejezetet nyithasson a Bakony-Balaton régió településeinek életében. A Magyar Közlöny adatai szerint az összeg két ütemben érkezik: az idei évre 500 millió forintot ítélt meg a kormány Veszprémnek az előkészítő feladatokra, míg 2020-ban 5 milliárd forintos keret áll rendelkezésre ahhoz, hogy minél jobban sikerüljön megvalósítani a pályázat elképzeléseit.

2020 végén nyithat az új veszprémi sportuszoda

Régen dédelgetett álma valósulhat meg Veszprémnek: várhatóan 2020 végén megnyithat az új, versenyzésre is alkalmas sportuszoda. A Modern Városok Program keretében, teljes mértékben állami finanszírozásból megvalósuló komplexum alapkövét júniusban rakták le, a létesítmény pedig hármas célt fog szolgálni: az élsportolóknak, az utánpótlás-nevelésnek és a szabadidős sportolóknak is helyet ad majd. A három medencét – egy versenyzésre is alkalmas 50x25 m-est, egy 12,5x25 m-es bemelegítő medencét és egy 11,5x7 m-es, változó vízmélységű tanmedencét – is tartalmazó uszodában emellett wellness részleg, gyerekpancsoló, szolárium és szauna is lesz, és több mint 20 iskola mintegy 1500 diákjának nyújt lehetőséget a mindennapi sportolásra.

Húsz éve építik a jövőt

Alapításának huszadik évfordulójához érkezett idén a nemesvámosi Vesz-mont 2000 Kft, amelyről nagyszabású ünnepséggel emlékezett meg a cég. A ma már az ország száz legjobb hazai középvállalkozása között számon tartott, szereléstechnikával és gépiparral foglalkozó Vesz-mont mindig is a jövőépítésre koncentrált – ez rántotta ki őket a nehéz helyzetekből is. 1999-ben még egy pajtában kezdték meg a kisgépek gyártását, majd szép lassan, csapatmunkával, állami finanszírozással és önerőből fejlődtek, mára pedig egy több mint 200 főt dolgoztató, modern telephellyel rendelkező, erős kapcsolatokkal hazai és külföldi kapcsolatokkal rendelkező, nyolcszereplős cégcsoporttá nőttek. Most is a jövőre koncentrálnak: terveik szerint Romániában erősítik meg pozíciójukat.

Megújult a vehir.hu

A XXI. század online hírfogyasztási szokásaihoz igazodva szeptembertől új külsővel és még dinamikusabb tartalommal jelentkezik a vehir.hu. Veszprém első számú online hírportálja idén immáron tizenegyedik születésnapját ünnepelte. A portál több mint egy évtized alatt Veszprém meghatározó médiatermékévé nőtte ki magát. Ugyanakkor, ahogy az online világ fogyasztási szokásai változnak, úgy az ebben a térben jelenlévő digitális termékeknek is követniük kell ezt a gyorsuló ritmust. A vehir.hu ezért felfrissült dizájnnal, a jövőben még átláthatóbb külsővel és még több színes tartalommal, de változatlanul első kézből szállítja a veszprémi és környékbeli híreket a közélet, a kultúra és a sport világából.

Bertalan Melinda, Hajas Bálint | Fotó: Domján Attila, Kovács Bálint