Vendégkönyv
A város két meghatározó kulturális szereplője, Muraközy Péter és Bélafi László ajánlója az Ecoport magazin legújabb számához.

Lássunk mögé!

Fesztivál fesztivált követ a nyáron, sőt előfordul, hogy egy időben több koncertélmény közül is válogathatunk. A Bakony és a Balaton-térsége egyedülálló ebben, hiszen sokszor egyik várost elhagyva, a következő településtábla után már egy másik rendezvénybe csöppenünk bele. Ha rákeresünk az interneten a számunkra érdekes programokra, egészen biztos, hogy ebből a régióból hoz ki találatot.

Arra viszont hiába keresünk rá, hogy ezek a zenei fesztiválok milyen eredeti elképzelésekből nőtték ki magukat, milyen stratégia mentén szerveződtek annak érdekében, hogy térségünk ma már ilyen előkelő helyen álljon a hazai fesztiválkínálat térképén.

Az Ecoport magazin ezért is olyan fontos partnere a környékbeli fesztiváloknak. Segít megismerni egy-egy – ma már országos, vagy akár európai hírű – fesztivál eredettörténetét, azokat a motivációkat, elképzeléseket, amelyek vezérelték az alapítókat. Ezekből a példákból pedig tapasztalatot szerezhetünk és inspirációt meríthetünk a későbbiekre nézve is. Nemcsak a fesztiválszervezők, hanem a vállalkozók, intézményvezetők és az átlagos fesztivállátogatók is.

Muraközy Péter
a Veszprémi Utcazene Fesztivál alapítója, főszervezője

Szükség van a közvetítőkre

Folyik a készülődés a 2023-as évre, amikor Európa Kulturális Fővárosaként megmutatjuk magunkat a nagyvilágnak, de ennél talán fontosabb, mi az, ami tartósan itt marad Veszprémben, a régióban. Gazdagodni fog épített környezetünk is, de az igazi sikert az jelenti, ha újabb lelkeket nyerünk meg a kultúrának, akik tovább erősítik az amúgy is kiemelkedő érdeklődést a rendezvények iránt. Talán a legfontosabb cél, hogy gyermekeinket alkotó közösségekbe terelgessük, akik csoportban táncolnak, énekelnek vagy hangszert kapnak a kezükbe, mert belőlük lesz később a legelkötelezettebb közönség, ők a zálogai annak, hogy közösségi tereink hosszú távon is élő helyszínei legyenek a kultúrának. A Hangvilla célja most is az, hogy a magas művészet mellett méltó helyszínt biztosítson azoknak a fellépőknek is, akik szabadidejüket és energiájukat áldozzák egy-egy produkció létrejöttéért.

A fokozott igény miatt Veszprém kiemelten sokat áldoz a kultúrára. Fontos, hogy ez a támogatás jól hasznosuljon, polgáraink időben minőségi tájékoztatást kapjanak az előadásokról.

Ehhez pedig szükség van olyan közvetítőkre, amelyek több oldalról megmutatják és körüljárják a kultúra világát. Művészetileg ugyanúgy, ahogy gazdasági vonatkozásban is. Az Ecoport magazin ebben segít eligazodni, közelebb hozni egymáshoz a közönséget és az alkotót.

Bélafi László
Swing Swing Kft. ügyvezető, a Hangvilla megálmodója