Kultúra lakótelepre szabva
Mennyire van létjogosultsága a kultúrának a panelházak árnyékában? Nagyon is! Sőt… lehetőségek tömkelegét teremti meg a lakótelepi környezet, amit az Agóra Veszprém Kulturális Központ immáron ötödik éve gondoz és menedzsel új helyén, a Jutasi lakótelep szívében.

Ha Veszprém kulturális életét egy nagy habostortaként képzeljük el, akkor az Agóra mindenképpen egy jó vastag szeletet képvisel, amelynek az elsődleges feladata a közművelés. Ebbe pedig minden olyan program, rendezvény belefér, amely valamilyen kulturális értékkel bír. A tavalyi évben ez összesen 395 attrakciót jelentett, és idén sem panaszkodhat senki, ha az Agóra programfüzetét böngészi.

Csak néhány példa a változatos kínálatra: zenei és színházi rendezvények, fotó- és festménykiállítások, konferenciák, filmklubok, táncházak, gyermektáborok és szakkörök a legváltozatosabb témákban.

És hogy honnan van muníció ilyen sokrétű programok megfogalmazásához és megvalósításához?

Az Agóra kínálatát az emberek is alakítják. A kulturális központ igyekszik időről időre olyan programokkal megtölteni a régi HEMO épületének új és modern termeit, amelyeket az ide látogatók javasolnak, kifejezetten a saját igényeik szerint. Így rendeztek már rajzfilm fesztivált, szabadtéri koncertsorozatot, vagy éppen rétesnyújtó tanfolyamot is. Látogatókból pedig nincs hiány, százezernél is többen vesznek részt egy évben a Jutasi lakótelepen, valamint a város több pontján az intézmény által szervezett programokon.

Az Európa Kulturális Fővárosa cím pedig a lakótelepen is új lehetőségeket teremt, amiben az Agórának kitüntetett szerepe lesz. Szeptemberben például a panelházak falai változnak át mozivászonná és teremtik meg a szabadtéri mozik hangulatát egy kis újítással, Veszprémmel és kultúrával fűszerezve.

Hajas Bálint |Fotó: Domján Attila