Hobbiprojekttel a legjobbak közt
A barbecue-hoz nem kell más, csak smoker, rengeteg olvasás, türelem és egy tálca sör – nyilatkozta korábban a Vehir.hu-nak Tornyos Balázs. A balatonalmádi séf amellett, hogy városa gasztronómiájának fellendítésén is dolgozik, Tornyos BBQ néven erőszeretettel hódol hobbijának, a barbecue sütési technikának.

A Tornyos BBQ nevű egyszemélyes projekt elsősorban hobbi. Másodsorban, ha egy verseny úgy kívánja, csapattá bővül. De erről majd később.

Tornyos Balázs tanácsadó séf 4-5 évvel ezelőtt kóstolt bele a bbq sütési technológiába. A puha húsok és füstös ízek annyira ízlettek neki, hogy előbb kitanulta a fortélyokat, majd rengeteget sütött, sütött és sütött. A veszprémi Oliva Étterem korábbi főszakácsa állása mellett, otthon, autodidakta módon tanulta meg az alapokat és jutott el addig, hogy tavaly már egy rangos, nemzetközi versenyen érjen el szép eredményt a Tornyos BBQ teammel.

„Az első smokeremet Barabás Téglakőből építettem. A családom imádta, a rengeteg gyakorlás és tanulás pedig odáig fejlődött, hogy ma már négy különböző smokerem van” – meséli az Ecoportnak a kezdetekről.

Oké, bbq (vagy barbecue), de milyen is valójában ez a gyakran a grillezéssel összetévesztett sütési módszer?

Az USA-ban népszerű technika lényege, hogy fán, faszénen vagy a faszén forró füstjén állandó alacsony hőfokon (110-120 fok) lassan, húsfajtától függően akár 15 órán keresztül is sütik a húsokat, akár több kilós darabokban, egy külön erre a célra épített smokerben. A húsok így nemhogy nem száradnak ki, hanem egy sült kéreg alatt szaftosak maradnak, hiába veszítik el sütés során súlyuk akár nagy százalékát is. Egy oldalas 6, egy marhaszegy 10-12, míg egy pulled pork 12-13 óra alatt készül el. Fontos a fűszerezés, utóbbiból Balázsnak 4 saját receptje van, amit 3 év alatt fejlesztett elmondása szerint tökéletesre.

Balázs ma több étterem tanácsadó séfjeként és tanítóként szigorúan csak szabadidejében foglalkozik az otthoni bbq-zással. Az egyik általa épített smokerrel korábban az MVM Do It Yourself! – Csináld magad! pályázatán is nyert.

„Addig csinálom, hogy ne legyen teher. Hogy élvezzem, és ne legyen robotmunka a munka mellett. Annak ellenére, hogy itthon is egyre népszerűbb és szeretik az emberek, egy húsevő ember havonta maximum kétszer akar bbq-t enni, nem lehet ma tisztán ebből megélni Magyarországon” – mondja, majd rá is térünk a versenyre, ugyanis az otthoni, civil/ hobbi-barbecue, valamint a hivatásos, vendéglátós barbecue-zás mellett létezik a barbecue-nak egy harmadik, dinamikusan növekvő ágazata: a verseny-barbecue műfaja.

A barbecue-versenyeken a civilek és a vendéglátósok is képviseltethetik magukat. Ezeken a versenyeken precíz szabályrendszerek mentén történik a húsok elkészítése és megmérettetése. A világ első számú barbecue-szervezete, egyben a legnépszerűbb verseny-barbecue rendszer gazdája a KCBS (Kansas City Barbeque Society).

A verseny-barbecue-zás az elmúlt évek során Európában is nagy népszerűségre tett szert, így tavasztól őszig szinte minden hétvégén rendeznek valahol Európában KCBS-versenyeket.

2017 után tavaly második alkalommal volt nemzetközi pontszerző verseny és fesztivál a Tokaj-Hegyalján, Tállyán. Ezen indult el a baráti társaságából verbuválódott csapatával a Tornyos BBQ team (Tornyos Balázs, Kovács Zoltán, Nagy Ákos, Fabó Péter, Schuch Bence, Nyerges Róbert), mely első alkalommal választott kategóriában (mystery box) a 28-ból a 4. helyet szerezte meg. Ez igencsak megsüvegelendő eredmény annak fényében, hogy hobbiprojektről van szó és a világ minden tájáról érkeztek csapatok.

Az idei tállyai versenyre hiába készültek, sajnos elmaradt, ám Balázs elmondása szerint vannak tervek arra, hogy az almádi gasztronómiáját népszerűsítő csoportosulással, a Megfőzzük Almádit! Egyesülettel hogyan enyhítsenek a sütés elvonási tüneteken.

Gesztesi Ákos | Fotó: Domján Attila, Tornyos Balázs