Közös cél Balatonalmádi vendéglátását felfuttatni
Hisznek a minőségi vendéglátásban, a helyi alapanyagokban, a főzési technológiák betartásában, a négyévszakos Balatonban, a világ legszebb vízpartjában, a minőségi kultúrában, a közösségben és az összetartásban. Ők a Megfőzzük Almádit Egyesület.

Az előző cikkben megszólaltatott Tornyos Balázs elnökletével 2019 elején alakult meg és mutatkozott be a Balatonalmádi gasztronómiáját népszerűsítő vendéglátós csoportosulás.

A Megfőzzük Almádit Egyesület nem titkolt célja, hogy felélesszék Balatonalmádi gasztronómiáját, ezáltal meghosszabbítva az eddig csupán a nyárra korlátozódó helyi szezont. Az egyesülethez a Kerekes Pince, a Tornyos BBQ, a Veganeeta Home, a Terasz bisztró, a Jóbarátok halsütöde, a DESSZEReTlek, a Csalló Pálinka Manufaktúra, a BAB Speciality kávézó és Fabó Péter, a Berill Reklámstúdió tulajdonosa csatlakozott.

Bár mindannyian a vendéglátás és a gasztronómia különböző pontjáról érkeznek, a minőségi vendéglátáshoz való hozzáállás és Balatonalmádi szeretete közös bennük. Az egyesület nem egy öncélú baráti társaság, hanem egy win-win szituációt előidéző katalizátor. Lokálpatrióták a szó legnemesebb értelmében. Azzal ugyanis, hogy a minőségi vendéglátást, kultúrát, főzési technológiákat, valamint – ha megoldható – a helyi alapanyagokat és termelőket helyezik előtérbe, mindenki nyerhet. Közös célokért, a városért dolgoznak, aminek jutalma hosszú távon egy elégedett vendégkör, a város jó híre, míg a vendéglátósoknak nem utolsó sorban a tisztes megélhetés. Ahogy Tornyos Balázs mondja, „a cél, hogy a végén mindenki profitáljon. Ez a városnak is jó, mert hozzájárulhatunk a turizmus fejlődéséhez.”

A balatoni városban nem volt még ilyen kezdeményezés, a februári megalakulás óta érkezett visszajelzések alapján azonban igen ígéretesnek tűnik. Bemutatkozó rendezvényük az akkori önkormányzattal közösen életre hívott Téltemető télbúcsúztató/tavaszköszöntő volt, ezt követték a szezonnyitó rendezvények (az Almádi polgárok által megszavazott alapanyagokból készített ételekkel), majd Balatonalmádi várossá válásának 30. évfordulóját ünneplő rendezvényre való kitelepülés. Legutóbb a Bakony Expón kóstoltatták az embereket. Tornyos elmondása szerint nem állnak meg ennyinél, ugyanis 2020-ra is vannak már tervben gasztronómiai megmozdulások és programok.

Gesztesi Ákos | Fotó: Megfőzzük Almádit Egyesület