Jóga: egységben test és lélek
Mindennapjainkat egy rohanó világban éljük, néha egy percet sem hagyva önmagunkra. Így rohanunk át heteinken, hónapjainkon, éveinken, az életünkön. Kevés időt szakítunk önmagunkra, a pihenésre, a testünk kiegyensúlyozására, ezért gyakran fáradtak, erőtlenek, kimerültek vagyunk – a testünk és lelkünk állandó feszültségtől szenved.

A feszültség és a stressz szinte a mindennapjaink része, ami nemcsak a lélekre, hanem a testre is hat. A test és elme egységet képeznek, és minden, ami az elmét kibillenti az egyensúlyból, az a fizikai testben is egyensúlytalanságot hoz létre. Sokat halljuk, hogy a testi betegségek mögött lelki okok vannak. Amikor az elmében feszültség keletkezik (stressz, túl sok feladat, nyomasztó követelmények és határidők, túl sok vágy, emberi konfliktusok, megoldatlan élethelyzetek miatt), az a testre is kihat. Feszültség keletkezik, legyengül az immunrendszer, méreganyagok halmozódnak fel a szervezetben, és könnyen megbetegedhetünk.

A jóga az élet tanainak legősibb gyűjteményéhez tartozik. A jóga tanai szerint a testi, lelki és szellemi energiák harmonikus összjátéka jelenti az egészséget, míg az összhang hiánya megbetegedéshez vezet. A jóga Egységet jelent. A test, az elme és a lélek egységét.

A jóga rendszeres gyakorlása révén a testi-lelki feszültségeink oldódnak és energiával töltődünk fel, a gyakorlás beindíthatja a természetes öngyógyító, regeneráló folyamatokat. A szervezet egészségesebb lesz, a teherbírásunk megnő, kiegyensúlyozottá és öntudatosabbá válhatunk, így könnyebben felvehetjük a harcot a mindennapi kihívásokkal.

Mindezt három elem összekapcsolásával, a légzés, a gyakorlatok és a koncentráció együttes alkalmazásával érhetjük el, ami pozitív hatást gyakorol szervezetünk egészére: erősíti az izmokat, elősegíti a belső szervek és mozgásszervek kiegyensúlyozott működését, javítja a vérkeringést, megnyugtatja az idegeket, normalizálja a légzést és növeli a koncentrációs készséget.

A napi rohanásban pontosan ez az, amire szükségünk van.

Csáti-Ersók Marietta
jógaoktató