Minden egy helyen
Partner Medical néven komplex egészségügyi ellátást biztosító magánorvosi rendelő működik Veszprémben. Az ügyvezető-tulajdonost, Szalay Zsoltot kérdeztük, hogy alig harminc évesen miért vágott bele ebbe a vállalkozásba és mik az első év tapasztalatai?

Milyen lehetőséget látott meg a magánegészségügyben?

Országszerte dinamikusan fejlődő szektorról van szó. A fővárosban 5-10 éve kezdtek el gombamód szaporodni a magánszolgáltatók. Pár év lemaradással, de a vidék is fejlődő pályára állt. Számos piackutatást végeztünk, mielőtt konkrét elhatározásra jutottunk a vállalkozás elindításával kapcsolatban. Helyi szinten nagyon alacsony volt a lefedettség, ami a magánegészségügyet illeti.

Milyen szakrendelésekre építették fel a Partnert? Miért pont ezekre?

Nem volt konkrét struktúránk, hiszen a célunk egy többszakmás központ létrehozása volt, mely sok szakterületet foglal magában. Fontosabb volt az, hogy szakrendeléseink kapcsolódjanak egymáshoz, kiegészítsék egymást, és hogy az orvosaink jól tudjanak együtt dolgozni. Úgy látszik, hogy a gyakorlatban ez sikerül is, hiszen például a bőrgyógyászat és a sebészet ki tudja egészíteni egymást, de a többi szakrendelés közötti együttműködés is biztosított.

Mi volt az a tényező, amivel meggyőzte az orvosokat, hogy válasszák a Partner Medicalt?

Orvosaink döntő többségét személyesen kerestem fel. Voltak könnyebb és nehezebb tárgyalások, de 90%-ban észérvek mentén döntöttek, sikerült „win-win” helyzeteket kialakítani.

Milyen konstrukcióban működnek?

A legelején szeretném leszögezni, hogy mi egészségügyi szolgáltatók vagyunk. Mminden feltételt biztosítunk az orvosaink részére, nekik csak a szaktudásukat és az orvosi táskájukat kell hozniuk. A betegek a Partner Medicalnak fizetnek, az orvosainkkal pedig szerződések szerint számolunk el.

Milyen plusz szolgáltatásokat tudott bevezetni, amivel megállja a helyét a piacon?

Véleményem szerint a piacon való helytállásunk három fontos pilléren áll: nem kizárólag néhány speciális szakterületet tömörítünk, hanem több, sok embert érintő szakrendelést kínálunk. A második kulcs a folyamatos fejlődés és bővítés, mind szakterületek számában, mind orvos-technológiai eszközökben, a harmadik és talán egyik legfontosabb pedig az emberközpontúság. A központban dolgozó kollégáktól és orvosoktól is elvárom a betegekhez való türelmes és megértő hozzáállást.

Egy éve működnek, mik a tapasztalatok? Nyereséges a cég?

Az előzetes kalkulációink beigazolódni látszanak, így azt tudom mondani, hogy a szolgáltatásokra van igény Veszprémben.

Milyen a viszonya az állami egészségüggyel? Arra gondolok, hogy a megnyitón anno itt volt az akkori kórházigazgató is.

Számunkra fontos az állami egészségüggyel való jó kapcsolat, hogy ne konkurenciaként, hanem partnerként tekintsenek ránk. Nyitottak vagyunk az együttműködések bővítésére.

Ki a célcsoportja? Kik válasszák a PM-et? Jobb módú emberek, vagy nagyobb a merítés?

Mivel komplex szolgáltatásokat nyújtunk, kifejezett célcsoportunk nincs. Célunk az, hogy nemtől, kórtól és egzisztenciális helyzettől függetlenül elérhetőek legyünk. Ennek segítő példája, hogy a Magyarországon található egészségpénztárak majdnem mindegyikével kapcsolatban állunk. Az látszik, hogy egyre többen választanak minket, amiből levonhatjuk, hogy több az egészségtudatos ember.

Néhány cég cafetériaként egészségügyi szolgáltatásokat ad a dolgozóinak. Mennyire népszerűek ezek Veszprémben? Valóban kifizetődő a cégeknek?

A béren felüli juttatások körében már első helyen van az egészségügyi ellátás. Mertünk nagyot álmodni, és most azon vagyunk, hogy kidolgozzuk menedzserszűrési programunkat. Az orvosi és szakmai gárda összeállt, a kiadványt elkészítettük, és jelenleg a Veszprém környéki cégek felkeresését végezzük.

A cégek részéről mindenképp kifizetődő, ha egy ilyen jellegű egészségügyi szolgáltatást választanak, hiszen évi egy szűréssel a betegségek jó részét időben fel tudjuk ismerni, ezzel csökkennek a betegségekből adódó hiányzások és a cégeken belüli fluktuáció.

A cégvezetés mellett magánemberként mennyire figyel az egészségére? Hiteles tud maradni úgy, hogy nem ijed meg egy vizsgálattól?

Alapvetően egészségtudatos ember vagyok, sportolok, figyelek az étkezésemre. Amikor például az új eszközöket telepítettük, álltam az orvosaink kérése elé és én voltam a tesztalany.

Gesztesi Ákos | Fotó: Domján Attila