Az ablakok szakértője, a melegebb otthonért
A tél eljövetelével nemcsak ruházatunk vált melegre, de a megfelelő, jó minőségű nyílászáró megválasztásával lakásunkat is „beöltöztethetjük”. Garami András, a Garboda Kft. projektvezetője már tizenötéve foglalkozik nyílászárókkal, így kellő rálátása van arra, hogy mikor és milyen nyílászárót érdemes választani, például a szelek városában, Veszprémben.

A téli időszakban a hűvös és szeles idő nem csak az utcán érheti az embert: egy idejétmúlt ablak miatt a meleg otthonba is hideg költözhet, ha nem cseréljük le időben az elavult nyílászárókat. Sokan hajlamosak a végsőkig halogatni a nyílászárók cseréjét. Garami András szerint a kétrétegű nyílászáró már kellő védelmet biztosíthat, de ha még nagyobb szigetelés szükségeltetik, akkor már a háromrétegű üveget ajánlja.

A Garboda Kft. nemcsak a lakosság üvegablakaival foglalkozik, de nagyobb projektekben is részt vállal, így például foglalkoznak lakóparkok- és nagyobb építkezések nyílászáróival. A gyártás Európa legnagyobb gyártójára van bízva, mely cégnek köszönhető a Garboda minősége és gyorsasága. Ráadásul állandó minőségellenőrzésnek vetik alá a nyílászárókat, melynek során felmérik – többek között – a szél nyomását, valamint, hogy az esőzésnél beázik-e, és hogy a hegesztés megfelelő-e.

Az ablakokon található gombafejű zár a Garbodánál csakis úgy nézhet ki, hogy egy erősített zárfogadó egyszerre két oldalról fogja a gombafejet, így nem mozdul el semmi, amikor elfordítjuk a kilincset. Egy jól megválasztott ablak körülbelül huszonöt évig képes helyt állni.

Természetesen a zajos környéken élőknek is megfelelő nyílászárót biztosít a Garboda, hiszen a hangtompítás érdekében létezik kimondottan olyan nyílászáró, amely mögött gyakorlatilag nem számít, milyen hangerőn szól a zene, hiszen – akár a zenei stúdiókban – nem hallatszik ki.

A Garboda „A” kategóriába sorolt ablakai minőségi tanúsítvánnyal rendelkeznek. Megtudtuk, hogy körülbelül két éven belül elérhető lesz az okos ablak, természetesen a Garbodásoknál is. Ez főleg az irodaházakban lesz indokolt, hiszen egy meeting során, az ablakon tudják majd átnézni az adott projekteket, de az otthonokban is elterjedhetnek: receptek olvasása, tévénézés, de különleges funkciója még, hogy egy gombnyomásra képes sötétbe „borulni”, így a jövőben a redőnyök funkcióját is betöltik majd. Ez persze egyelőre távoli terv, hiszen a dolog még minősítés előtt áll, addig viszont a redőny problematikáját is megoldja a kft.

Karácsonyhoz közeledve most akcióval is kedveskednek, amelyben december huszadikáig kétrétegű nyílászáró áráért háromrétegű nyílászárót adnak. (X)

Szabó Eszter | Fotó: Domján Attila