Projekthíradó
Veszprém és környékének válogatott projekthírei. Röviden.

Összeadják erejüket

Együttműködési megállapodást kötött a Veszprém Megyei Kormányhivatal és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara annak érdekében, hogy hatékonyabban támogathassák és képviselhessék a megyét és annak vállalkozóit a fogyasztóvédelem, a foglalkoztatás, a munkavédelem, az építésügy, az élelmiszerlánc-biztonság, a szakképzés-pályaorientáció és a kommunikáció területén. A két szervezet megállapodása nem előzmény nélküli: a kormányhivatal szakemberei többször is tartottak előadást például az iparkamara fogyasztóvédelemmel, munkaügyi szakterülettel foglalkozó konferenciáin, vagy éppen közösen szerveztek pályaorientációs kiállítást. Az együttműködés ugyanakkor olyan nagyobb volumenű célokra is lehetőséget ad, mint a vasúti hálózat vagy az M8-as autópálya fejlesztése.

Minden mezőgazdasági út Nemesvámosra vezet

Alapjaiban szervezheti át a térség mezőgazdaságát az az agrárlogisztikai csarnok, amely szeptember végén épült meg Nemesvámos határában, a víztorony tőszomszédságában. A 830 négyzetméter alapterületű csarnok lehetőséget termet a gazdáknak, hogy modern körülmények között tárolják és dolgozzák fel terményeiket, amelyekből utána többek közt a nemesvámosi óvodában és bölcsődében létrehozott konyhákon készülhetnek majd az ételek. A csarnokkal, hűtőházzal, vásártérrel, mezőgazdasági utakkal együtt 477 millió forint értékű beruházás ugyanakkor nemcsak a helyi gazdáknak nyújt segítséget termelői munkájukban, de a térség településeinek is jó példát mutat az összefogásra.

Megmozdult a veszprémi lakáspiac is

Az ingatlanpiacon jelentős változások zajlottak le idén. Míg korábban a kereslet egyre nagyobbá vált a kínálathoz képest, most fordulni látszik a tendencia, ez pedig valószínűsíthetően árcsökkenéshez vezet. Aki belátható időn belül szeretné eladni ingatlanját, nem tudja az elképzelt áron megtenni. Ő három dolgot tehet: profi értékesítőkre bízza ingatlanjának eladását, értéknövelő beruházásokat hajt végre – vagy pedig enged az árból. Nagy Nándor, az Otthon Centrum veszprémi irodájának tulajdonosa szerint érdemes tapasztalt ingatlanirodát segítségül hívni, ha értékesítésre, vagy vásárlásra szánjuk rá magunkat. Az egyik kulcskérdés a hitelvállalás. Az Otthon Centrum ezért minden bankkal szerződésben áll, így a legjobb feltételeket tudják biztosítani az ügyfeleknek, és az ügyintézés feladatait is átvállalják, az ügyfélnek már csak a papírokat kell aláírnia.

Nyílászáró gyártásban élen járnak

Több mint 100 000 legyártott ablak, 20 ezer ajtó, 60 kolléga és 200 céges partner. Számokban kifejezve „csupán” ennyi lenne a 22 éve működő Ada-Bau Kft. tevékenysége. Valójában ennél jóval többet adnak: például biztosítékot arra, hogy ne kelljen a korszerűtlen nyílászárók miatt felesleges költségekbe vernünk magunkat, vagy éppen az orvosi rendelőben ne vacogva várjuk ki a sorunkat. A családi vállalkozásként indult cég több mára piacvezetővé vált a nyílászárók területén, nem véletlen, hogy idén ott voltak a térség szinte minden jelentős fejlesztésénél: ők gondoskodtak többek közt a dózsavárosi rendelők és a patika, valamint a gyulafirátóti orvosi rendelő nyílászáróinak cseréjéről, de a dudari bölcsőde és iskola felújításában is szerepet vállaltak, akárcsak a Vetési gimnázium ablakainak cseréjében. Az impozáns lista ugyanakkor tovább bővíthető: függönyfalak, télikertek gyártásában, árnyékolástechnikai kiegészítők, garázskapuk forgalmazásában is otthon vannak.

Bertalan Melinda, Hajas Bálint | Fotó: Domján Attila, Kovács Bálint, Unsplash