Ragyogj Veszprém-Balaton – kiválasztották az Európa Kulturális Főváros új arculatát
Több hónapos kreatív pályázati munka előzte meg azt, hogy október közepén bemutassák Veszprém és a Balaton-térség Európa Kulturális Fővárosa projektjének új arculatát. A nyertes Hidden Characters stúdió pályaművét három gondolat inspirálta: a királynők földje, Veszprém és a régió "felvillanyozása" és a kultúra terjesztése.

A meghívásos pályázaton hét grafikai stúdió és művész indult, akiknek nem kisebb feladata volt, mint megtervezni azokat a formákat és színvilágot, amelyek végigkísérik a kulturális főváros minden programját és attrakcióját egészen 2023-ig.

A Veszprém-Balaton 2023-nak egyébként volt már korábban saját arculata, ezt váltotta fel most a Hidden Characters egyszerűbb, több módon alkalmazható formavilága.

A kulcs pedig pont az alkalmazhatóság: az, hogy az embléma – kilépve az egyszerű logó szerepéből – szimbolikus jelentéstartalmából és formai megoldásából adódóan könnyen kapcsolatba hozható a különböző képi tartalmakkal, ezzel is tükrözve a térség kreatív energiáit. Így teremt kontaktust a szimbólum a különböző felhasználási módoknak köszönhetően a környezetével, új értelmezéseket adva a képi világnak.

Ez a gondolatmenet vezérelte a zsűri tagjait is, akik az EKF szakmai stábjából, valamint országosan és nemzetközileg is jegyzett grafikusokból álltak össze. Farkas Anna, Laki Eszter, Can Togay, Hegyeshalmi László és Gerhes Gábor anonim módon értékelték a pályázatokat és egyhangúan tették le voksukat a nyertes munka mellett.

A Hidden Characters nyertes arculati pályázatát rengeteg ötlet és unikális gondolat jellemzi, melynek modern és européer szemléletmódja a legfőbb jellemzője. Külön kiemelendő az embléma grafikai minősége, többrétegű jelentéstartalma, ami ugyanakkor könnyen „olvasható” és összetéveszthetetlenül megjegyezhető. Egyszerre vagány és friss, okos és elgondolkodtató, a hozzá kapcsolódó grafikai alkalmazások számára korlátlan kreatív lehetőségeket kínál – fogalmazott a zsűri elnöke, Gerhes Gábor Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, egyetemi oktató.

Az arculati tervből kiderül az is, hogy kellő figyelemmel szemlélve észre lehet venni, hogy a szimbólum visszafogottan a város kezdőbetűjét is magában foglalja, de mivel az EKF projektben a Balaton régió is hangsúlyosan vesz részt, ezért nem domináns a motívum.

Ahogy minden újonnan bevezetett formavilág, úgy az EKF arculata is megosztó fogadtatásban részesült a közvéleményben. Ugyanakkor, ha elfogadjuk azt, hogy a kultúra küldetése az, hogy elgondolkoztasson és véleményformálásra kényszerítsen, akkor az EKF új arculata tökéletesen teljesíti ezt az elvárást.

Hajas Bálint, Sulyok Georgina | Fotó: EKF