A siker előszobája, ha nem félünk elvárásokat támasztani magunkkal szemben
Az esélytelenek nyugalmával érkezett a magyar férfi kézilabda-válogatott a kontinensbajnokságra, majd ott búcsúztatva az élvonalbeli dánokat, bravúrt bravúrra halmozott. Az ismeretlen fiatal csapatból pedig kitűnt egy veszprémi játékos, aki 24 évesen olyan megújuláson ment át, amelyet sok játékos csak karrierje B-oldalán produkál.

Tehetséges védekező játékosként utazott el Ligetvári Patrik, a Telekom Veszprém balátlövője Spanyolországba az Ademar León, majd a La Rioja csapatához kölcsönbe idestova két éve. Ezzel együtt a fiatal játékos kikerült a honi kézilabda-szurkolók látómezejéből egy időre. Szerencsére Gulyás István szövetségi kapitány az Ibériai-félszigeten is követte Patrik eredményeit, ezért nem is volt kétséges, hogy a várpalotai születésű sportoló meghívást kap a megfiatalított válogatottba az Európa-bajnokságra.

A magyar válogatott menetelésének a híre azokhoz is eljuthatott, akik egyébként nem érdeklődnek a kézilabda iránt, viszont ha rászánjuk az időt, hogy tüzetesebben átböngésszük a statisztikákat, feltűnnek kimagasló eredmények.

Ligetvári összesen 17 góllal járult hozzá a sikerekhez, ezekből pedig 6-ot annak a Szlovéniának lőtt, amelynek a szövetségi kapitánya Ljubomir Vranjes, a Veszprém korábbi vezetőedzője. Veszprémben köztudott, hogy a játékos és edző között anno nem volt felhőtlen a kapcsolat, ezért a mostani kimagasló egyéni teljesítményt többen revansként értelmezték.

Patrik ezzel szemben többször elmondta, hogy amikor elutazott az Eb-re, csak az lebegett a szeme előtt, hogy teljesítse a magával szemben támasztott elvárásait – azaz megmutassa, hogy Spanyolországban egy komplex játékossá nőtte ki magát, védekezésben és támadásban egyaránt –, valamint hasznos fogaskereke legyen a csapatának.

A Csapat pedig nyugodtan írható nagybetűvel, hiszen az egyéni villanások mellett ez az egység volt az, amibe beletört a bicskája a dánoknak és az izlandiaknak is, Ligetvári hathatós közreműködésével.

A fiatal játékos nem félt elvárásokat támasztani magával szemben, majd ezekkel elszámolni, a végjáték eredményétől függetlenül is.

És hogy ez mennyire lehet egy még nagyobb karrier előszobája, azt Nagy László, a veszprémi klub sportigazgatójának nyilatkozatából sejthetjük: Ligetvári meggyőzte a veszprémi vezetőket és jövőre ismét a magyar rekordbajnok csapatát fogja erősíteni.

Hajas Bálint / Fotó: MKSZ