Kecskék, óriásnyulak, kutyák és fürjek a Baglyas-Tenyészetből
A várpalotai Görbicz Gábor és családja Inota városrészben foglalkozik állattenyésztéssel, valamint népszerűsíti a háztáji állattartást. Legújabb projektjük a fürjtojás.

Gábor életébe az állattartás iránti szeretetet nagyszülei plántálták, nejével, Beával 2013-ban döntött úgy, hogy saját tenyészetet alapít Baglyas-hegyi Komondor Kennel néven. Akkor még csak szeretett és tenyésztett kutyáik, valamint házi nyulaik voltak, majd 2014-ben megérkezett az első két kecske: Rézi és Rugó.

Két évvel később tagjai lettek a Magyar Óriásnyúl-tenyésztők Országos Egyesületének, ahol sikerült megismerniük a fajtatiszta magyar óriásnyulat, hazánk egyetlen védett, őshonos nyúlfajtáját, melyet az Országgyűlés Nemzeti kinccsé nyilvánított. Görbiczék óriásnyulaikkal több kiállítást is megnyertek, egyebek mellett legszebb növendéknyúl, legszebb anyanyúl és baknyúl kategóriában, valamint az Év Tenyésztője 2018 díjat nyertek mindketten! A gazdaság mindennapi életében Gábor neje mellett anyósa és apósa is tevékenyen részt vesz.

Gábor az Ecoport magazinnak elmondta, több mezőgazdasági kiállításon tapasztalták, hogy a látogatók döntő többsége az élőállat bemutatóknál gyorsan körbe szalad, esélyt sem hagyva a tenyésztőknek arra, hogy megismerjék a leendő állattartókat vagy a lehetséges ügyfeleket.

A kutyák, kecskék és nyulak tartása után ezért 2017 nyarán úgy döntöttek: elindítják a Baglyas-hegyi Tenyészet Kreatív Játszóház nevű projektet, hogy felkeltsék az érdeklődést és maradásra bírják a látogatókat, továbbá a gyermekes családoknak pluszt élményt adjanak a háztáji állatok tartásának szépségeiről. Úgy vélik, ezt a gyermekkorban kell megalapozni. „Azt a pozitív életérzést adjuk át egy-egy rendezvényen, amit itthon kapunk a jószágoktól” – meséli.

A játszóházban arra törekednek, hogy minden korosztály megtalálja a saját érdeklődési körének legmegfelelőbb elfoglaltságot: színezők, origami, fajátékok, kisállat simogató, valamint mesék, népi gyerekdalok és körjátékok várják a gyerekeket, miközben a szülők elmélyedhetnek az állattartás szépségeinek témájában. Gábor egy korábbi interjúban hangsúlyozta: bár lemondásokkal is jár az állattartás, rengeteg örömteli pillanattal teszi boldogabbá az életet, nem utolsósorban pedig ezáltal maguknak tudják előállítani az egészséges, minőségi élelmiszert, és kevésbé vannak kitéve egy esetleges áremelésnek.

Az egyszerre több lábon álló vállalkozás fókuszában a közelgő kiállítások, rendezvények miatt e játszóház áll, de a gazda elmondta, idén tavasztól megkezdik a kecsketejből készült sajtok, valamint a vágott nyúl értékesítését is.

A fürjtartás új, kiegészítő projektje a Baglyas-hegyi Tenyészetnek. 2019-ben váltották ki a kistermelői engedélyt, és Gábor elmondása szerint máris nagy sikerrel robbantak be a piacra annak ellenére, hogy többen foglalkoznak a szárnyasokkal. Gazdaságukban ma nagyjából 200 fürj található, de a cél, hogy legalább 300 madaruk legyen.

De miért pont fürjtojás? Egyrészt szalmonella-mentes, egészségesebb mint a tyúktojás és laktatóbb is annál – mondja. Termékpalettájukon étkezési fürjtojáson kívül főtt-füstölt fürjtojás konzerv is található, melyek négy ízben, és háromféle olajjal készülnek.

Gesztesi Ákos / Fotó: Baglyas-hegyi Tenyészet