A tavaszi fáradtság legyőzhető

Kisütött a nap, éled a természet, te mégis azt érzed, hogy ágyban maradnál, valameddig, bármeddig… Hallottad már ezt a mondatot sokszor: a tavaszi fáradtság az oka. Ahogy a szervezet lassan átáll a téli üzemmódról a tavaszira, természetes reakciója a fáradtság, ami a vitaminhiányból vagy a lerakódott méreganyagok felhalmozódásából is adódhat, ilyenkor a hormonháztartás is ingadozik.

Lehet ellene tenni? Mindegy, hogy megpróbáltad már vagy nem, tudd, tehetsz ellene. Csak elindulni nehéz, csak az első lépést nehéz megtenni. Biztos, hogy ezt is sokszor hallottad már … Próbáltad már? Mi tart vissza? Persze, egyértelmű, a tavaszi fáradtság.

Próbáld ki, hogy milyen a fáradtságot leküzdeni, feloldani, átformálni. Adj egy esélyt magadnak… Mit kell tenned? Nagyon egyszerű lesz, mozdulj meg, kelj fel és járj!

Megtetted már, hogy amikor nehéz megmozdulni, elhatározod, hogy nem engedsz a körülményeknek, hanem te döntöd el, valami mást teszel, mint eddig? Elcsépelt tudom, ettől még igaz.

Próbáltad már, hogy engedsz a napsütés hívásának? Felkelsz és elmész sétálni, és hagyod, hogy átjárjon a friss tavaszi levegő, hogy élvezed a tavaszi szél és az első napsugarak érintését a bőrödön... Próbáld ki milyen, feltölt-e?

A tél végével minden hajnal, minden reggel a széncinegék énekével kezdődik, valahogy így: nyitnikék…hallottad már? Ha nem, hát hallgasd reggelente, nyisd ki magad, ne zárkózz be.

Sétálj a szabad levegőn, mindegy mennyit, csak kelj fel, indulj el. Élvezd a téged hívó világot, érezd a téged körülölelő ’elemeket’ (föld, víz, levegő), feltöltenek majd, jobban, mint az ágy, ami elnyeli a tested.

Nézd, ahogy ébred a természet tavasszal, aminek te is a része vagy, mindannyian azok vagyunk. Minél több fényt kap egy növény, minél több napsütés éri, annál jobban fejlődik, annál erősebb, élettelibb lesz. Miért ne lehetne, hogy mindaz, ami a természetet felébreszti, rád is hat, életre kelt, segít átvészelni az átállás időszakát?

Elemek: lélegzet – fény – levegő – mozgás.

A mozgás segít, életre kelti a tested. Kiváló ellenszer lehet a jóga: serkenti a keringést, kiegyensúlyoz testileg, lelkileg. Használhatod a légzőgyakorlatokat (pranayama), fizikai gyakorlatokat (asana), relaxációt, meditációt. Jógáztál már? Próbáltad már azt a finom áramlást, amit a jóga mozdulatai keltenek a testedben? Érezted már, ahogy a lélegzettel együtt mozdul a tested? Próbáltad már feltölteni magad a Napüdvözlet áramlásával? Napüdvözlet – még a neve is a fény, az éltető energia üdvözléséről szól. A Napüdvözlet (Surya Namaskar) mozdulatai minden irányba átmozgatják a tested – felébresztik, egyensúlyba hozzák. Végezheted a jóga gyakorlatait a szabad levegőn, ha van hozzá kedved.

Számtalan eszköz áll rendelkezésre a tavaszi fáradtság leküzdésében, csak kezdd el használni!

Csáti-Ersók Marietta / Fotó: Unsplash