Kezünkben a kulcs a jövő zárjaihoz
Megszámolták már, hogy hány kulcsot tartanak egyszerre maguknál? Mi lenne, ha mondanánk egy megoldást, ami kiváltja mindezeket? A lakásbiztonság legújabb módszerei után érdeklődtünk, nem csak biztonsági, hanem kényelmi szempontból is.

Ki nem emlékezne George Clooney emlékezetes alakítására az Ocean's filmekben? A furfangos betörőbandára, akik a legjobban őrzött kaszinók széfjei ellen indítanak akciót. A mozivászon előtt valószínűleg sokan szurkoltak a Brad Pitt, Matt Damon, Clooney és még számos hollywoodi csillag nevével fémjelzett bandának, viszont ne higgyük, hogy csak a filmekben vannak dörzsölt rablók, akiknek a zárak feltörése csak egy megoldásra váró akadály, hogy bejussanak értékeink közé. És ebben a vonatkozásban már kevésbé örülnénk, ha George Clooney megjelenne a nappalinkban.

A vegasi kaszinók helyett most szűkebb otthonunk, főleg a balatoni ingatlanok helyzetét vizsgáltuk meg Nagy Richárddal, a Doktorzár tulajdonosával és zárszakértővel.

Egy egyszerű hétköznapi zárszerkezet, valamint egy kódalapú, elektronikus zár van előttünk az asztalon.

– Tudja mennyi időbe telik egy tapasztalt betörőnek feltörni ezt a zárat? – mutat rá az előbbire Richárd.

– Három-négy perc – próbálok minél kisebb számot mondani, mert sejtem, hogy beugratós a kérdés.

– Tíz másodperc átlagosan – sokkol Richárd a statisztikával. – Ráadásul nem jár nagyobb zajjal, mint amikor saját kulcscsomónkkal nyitjuk ki a zárat.

Zárszakértőnk közel húszéves szakmai tapasztalattal rendelkezik, az ő küldetése, hogy megvédje otthonainkat a kéretlen behatolóktól. Viszont olykor előfordul az is, hogy a nagy odafigyelés közepette a tulajdonos saját magát zárja ki lakásából. Richárd sok mindent látott már az évek alatt. Sokszor hívják parkoló autókhoz, lakásokhoz, amikor a kulcs bent maradt, az ajtó bezáródott, a tulajdonos pedig kívül maradt. Volt rá példa, hogy a kiérkező rendőröket kellett meggyőzni arról, hogy ő éppen a probléma elhárításán dolgozik, a jó oldalon harcol.

A technológiai innováció a lakásbiztonságot is elérte és egyre inkább kezdenek teret nyerni olyan megoldások, amelyek már nélkülözik a kulccsal való babrálást – mutat rá a másik eszközre az asztalon Richárd. Mi most egy kódszám alapú elektronikus zárat nézegetünk, ahol csupán egy hatjegyű számsort kell megjegyezni, hogy kinyissuk a többszörösen bebiztosított ajtózárat. De nem ez a leginnovatívabb megoldás a piacon. Richárd foglalkozik ujjlenyomat alapú zárszerkezetekkel is. Amíg a kulcsot elveszíthetjük, a kódot megszerezhetik a betörők, addig az ujjlenyomatunk csak a sajátunk, a legbiztosabb zároldó.

Egyre többen kezdik keresni ezeket a megoldásokat, ráadásul meglévő ajtókba is könnyedén beépíthetők, tehát ha fejlesztenénk lakásunk biztonságát, nem kell komplett nyílászárócserében gondolkodni.

A biztonság mellett legalább ugyanennyire fontos tényező a kényelem is – magyarázza Richárd az ügyfélkörére jellemző igényeket. Egyrészről nem kell magunknál tartani még egy kulcscsomót, nem tudjuk elkeverni otthon, vagy elveszíteni az utcán. Másrészről – főleg a balatoni nyaralók esetében – ha családunkkal egy kellemes csobbanásra vágyunk, elfelejthetjük azt a stresszt, ami a strandon az őrizetlenül hagyott táskánk miatt tör fel bennünk. Hiszen a törölközővel letakart táska legfeljebb lélektani széfként funkcionál, addig otthonunkat a legmodernebb zárszerkezetek védik, amelyek kinyitása nélkülünk esélytelen.

Richárd ezeket, valamint klasszikus mechanikus zárakat szerel és javít, miközben 24 órás ügyeletet lát el: ha valaki kizárja magát autójából, lakásából, ő azon kevés szolgáltatók egyike, akit fel lehet hívni ilyenkor. És hogy mennyire gyakoriak ezek az esetek, arra kiváló példa, hogy interjúnk után egyből indult egy autóban hagyott slusszkulcs visszaszerzése miatt. (X)

Hajas Bálint / Fotó: Domján Attila