Egyénekből közösséggé

Az Ecoport olvasói a magazin ötéves fennállása során, és 20 kiadott lapszáma után egy közösséggé fejlődtek. Az első szám megjelenésekor ez a közösség még csak formálódott, a tagjai keresték egymást, láthatóak voltak ugyan egyénként, de nem alkottak egy közösséget. Az Ecoport magazin ezt a közös értékrendszert, a közös gondolkodásmódot megragadva segített megismerni és megismertetni a régió értékeit.

Az évek múlásával és az egyre növekvő megjelenések számával együtt az Ecoport is szerves része lett a régió gazdasági pezsgésének, sőt egyre hangsúlyosabb szerepet vállalt a kultúra és a közéleti események és személyek gondolatainak közvetítésében is. A kezdetben csak a gazdasági elit privilégiumainak számító értékeket kinyitotta a régió többi lakosa előtt is minőségi formában és tartalommal.

Ahogy az Európa Kulturális Főváros program is a közösségépítésről szól, úgy az Ecoport is ezt a küldetést vállalta magára és végzi ma is. Bízom benne, hogy 2023-ban a magazin is egy olyan időszakba érkezik meg, ami majd még fontosabb orgánumává teszi az itteni regionális közösségnek.

A kezdetben megfogalmazott hitvallás a mai napig érvényes: az Ecoport áldozatvállalást is vár a közösség tagjaitól, másrészt a közösség büszkesége is lehet.

Dr. Navracsics Tibor