Legyen a könyvtár a város nappalija!
A sajtóban időről időre felbukkannak cikkek a világ legszebb könyvtárairól, ahol elképesztő környezetben böngészhetjük az olvasnivalókat. A trend azonban egyre inkább az, hogy ezek a helyek ne csak könyvek (impozáns) tárai legyenek, hanem közösségi terek is, ahova akár egy kávéra, filmre vagy társasjáték estre is betérhetünk.

„Neil Peterson, EKF tanácsos ezt úgy fogalmazta meg a minap, hogy az otthon és a munkahely után a könyvtárnak kellene lennie a 3. helynek, ahol a legtöbb időnket töltjük. Ami az olvasó-és kölcsönző szolgálaton túl találkozási pontként, mintegy a város nappalijaként is szolgálna” – mondja dr. Baranyai Tamás, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár igazgatója.

Az intézmény éppen ezen dolgozik: éves szinten több száz programot bonyolítanak le központi helyükön és a fiókkönyvtárakban, illetve a könyvtárellátási szolgáltató rendszeren keresztül a kistelepüléseken is. Rendszeresek náluk a mesemondó versenyek, író-olvasó találkozók (vendégük volt például Egressy Zoltán és Szabó T. Anna), a kézműves foglalkozások, kiállítások, zenei és családi rendezvények, filmklubok, de sakk szakkörre, gyerekjógára vagy éremgyűjtő klubba is járhatunk, sőt az Egyetemi Színpad által szervezett előadásokra is. Legújabb programjuk a könyvtármozi, ahol kistelepüléseken vetítenek le havonta legalább egyszer egy filmet, és nagyon népszerű az Amerikai Kuckó, amely tudományos tábort és angol nyelvű országos drámafesztivált is szervez, de akár azt is átélhetjük velük, milyen egy hagyományos amerikai ünnep.

Rendkívül sokrétű a kínálat, melyet szeretnének a felhasználók igényeire szabni, de azt mindig szem előtt tartják, hogy az adott rendezvényhez aktuális könyvkínálat is társuljon. Így ha valaki betér egy programra, kicsit az olvasóvá nevelés is elkezdődhet. Az igazgató nagy reménye, hogy minél több fiatalt sikerül erre az útra terelniük.

További törekvéseik a 21. századi könyvtárrá válás digitális archívumokkal, a kölcsönzés automatizálásával és jelenleg nem használt közösségi terük felújításával, amely kiválóan alkalmas lenne pl. zenei rendezvényekre. De jó lenne ún. makerspacek kialakítása is, amelyeket a közösség használhatna: például speciális eszközök segítségével a betérők akár digitalizálhatnák a régi, idejétmúlt tárolóeszközökön lévő emlékeiket.

Bertalan Melinda / Fotó: Kovács Bálint