Színekre épül az idei trend
Bagó Zsófi csinos, térd fölé érő, barack színű ruhában, ezüstös bizsu kiegészítővel, a tőle megszokott világos hajszínnel, finom, púderes sminkkel és a ruhával harmonizáló lakkal díszített kézzel lépett elém. Ha nem lenne feladat a témára szabott karakterszámnak való megfelelés, talán itt meg is állhatnék a mondandóval. Lapunk stílusszakértőjének megjelenése ugyanis teljes egészében magában hordozza 2016 divatirányzatát.

Amikor mi javában a téli ruháink után kezdtünk kotorászni a gardrób mélyén, az őszi fashion week-ek világszerte már a következő év divatját hirdették a kifutókon. A világgá kürtölt trend idén a színekre épít, így a divatot feltétel nélkül követők az alábbi színkódoknak megfelelően állíthatják össze ruhatárukat.

Színek és minták kavalkádja
Ahogy minden évben, úgy most is előre meghatározták, mely alapszínek uralják a következő év divatját. Idén az egyik a babarózsaszín (valójában rózsakvarc), ehhez kapcsolódik a kék és a lilásszürke. A púderes vonalat tovább erősíti a „jegeskávé”, ami önmagában meglehetősen semleges, most mégis éppen emiatt válik feltűnővé. Ez a színügyileg visszafogott vonal a kiegészítőkön - táskákon, sálakon, cipőkön - is végigvonul. Ezeknek a kicsit homogénebb, lágyabb színeknek az együttes használata kiváló párosítást eredményez. Tavasszal a babarózsaszín a babakékkel együttesen a könnyedség kisugárzásán túl elegáns, visszafogott megjelenést kölcsönöz. Az említett kellemes színkombináció mellett a különleges alkalmakon, de a hétköznapokon is egyaránt bevethető „hamvas barack” hódít.

Akik az élénkebb színeket szeretik, azoknak jó hír: tovább dívik a vörös, méghozzá „fesztiválos” kivitelben, „fiesta vörös” becenévvel illetve. Hasonló formán kapott megszólítást a citromsárga, melynek „boglárka sárga” változata egész évben a paletta előkelő helyén szerepel, de itt kell megemlíteni az elmúlt ősz divatjának nagy kedvencét, az idén tovább hódító, a nyaralás, a tenger közelségének érzetét keltő, vagy annak hatását helyben fokozó „búvárkéket” és a tavasszal, a rügyekkel együtt kipattanó, határokat feszegető, mégis természetes „zöld villanást” is. Ezeket a női-férfi kollekciókat egész évben meghatározó, nagyon bátor színeket a fekete-fehér kombinációval történő együttes viselet, illetve az ősszel megjelenő terrakotta csitítja majd el.

Méltó megjelenésünk részleteit tekintve ez idáig a színeket veséztük ki, pedig az idei divat furfangja még csak most következik. A korábban diktáló, úgynevezett color bloking - színre színt - ugyanis most print blokingra váltott, ami egyet jelent a „mintást a mintáshoz” viselettel, melyet alkalmazva akkor nem nyúlunk mellé, ha mindezt az évre meghatározott alapszínek púderes változatait használva öltjük magunkra. Vigyázat: a fiestásan kicsattanó vörös, a „villanó zöld”, illetve a „boglárka sárga” nem tűri a mintaözönt, mivel ezek a színek már önmagukban is elég dominánsak, esetükben további kacifánt már szóba sem jöhet.

Örök kedvencek és nagy visszatérők
Az alapszabályokat immáron meghatároztuk, nyitott kérdés maradt a ruha fazonja. Emiatt sem érdemes túl sokat feszengeni, dőljünk nyugodtan hátra és bízzuk magunkat preferált divattervezőink ízlésére, kiknek mindegyike a maga stílusának megfelelően a következő szegletkövekre építve állította össze kollekcióját.

A farmer örök a street style-ban, melynek – a már korábban megjelent overál fazonja mellett - most a koptatott, foltos, kicsit szakadt változata hódít, sőt 2016-ban a bokák is kivillannak. Egyszóval: akár a hosszabb fazont feltűrve, de mindenképp a rövidebb szárú nadrág a sikk. A púderes rózsaszín vagy kék árnyalatok tépett farmerrel történő kombinációja meglehetősen trendi lehet tavasszal, de azon sem kell meglepődni, ha overál vonalon hatalmas virágmintákkal, netán madármotívumokkal hímzett, vagy patchwork foltos darabok jönnek szembe az utcán. Mindez természetesen a férfi kollekciókon is megmutatkozik, melyben alapvetően továbbra is a slim fit vonalvezetés dominál. Ahogy a nadrág, úgy az ing és a zakó fazonja sem változik, sőt, öltöny tekintetében is marad az elegánsan szabott, szűkített forma. Kivétel erősíti a szabályt: szövetnadrág vonatkozásában a trapéz lesz a divat.

Hangsúlyozzuk nőiességünket
A szoknya hossza változik, az anyagában sejtelmes, áttetsző, nagyon lenge, épp, hogy térd fölé érő darabok jönnek ismét divatba. Magas derékkal szabva megjelenik a nőies A-vonal. A szoknya sok-sok anyaggal, nagy mintákkal, vagy pliszírozva egy magára valamit is adó hölgy ruhatárából idén nem hiányozhat. A sejtelmes anyagból készült ingruhák, a hosszú egyberuhák is divatban maradnak, természetesen továbbra is lenge kivitelben.

A feminin stílus idei dicsőítésének hála, most nem csak a bokát ér megmutatni, formás vállainkat sem kell nagyon takargatnunk. A könnyű anyagból készült ruhák, fodrok minden mennyiségben és az asszimetrikus, kreatív megoldások is ezt erősítik, ami mellett azért a nagyon egyszerű, letisztult vonalvezetés is megmarad.

Ami ugyancsak sejthető volt: ismét visszatér a ’40-es évek pin up korszakában igen kedvelt leopárd minta. Ami elsőre talán egyeseknek kicsit sok(k)nak hathat, azonban a nagymacska bundája inspirálta mintát könnyűszerrel a saját ízlésünkre, a ránk jellemző, megszokott megjelenésre formálhatjuk, ami akár jelentheti azt is, hogy csak kiegészítők formájában veszünk magunkra egy kicsit belőle. Például fekete-fehérrel, szürkével variálva, kiegészítőkkel furmányossá téve már nem is annyira veszedelmes. Persze, aki bevállalós, az semmi esetre se fogja vissza magát, ügyesen kombinálva a kicsivel több is belefér.

Az olasz divat sugallata szerint a másik nagy visszatérő nem más, mint a batikolt minta. Legyen az akár férfi póló, nadrág, vagy zakó, a divat diktátorai az egykori nagy kedvencet most menthetetlenül rásütik mindenre. Emellett a kocka továbbra is főszerepet játszik, így a „favágó” ingeket is bátran hagyjuk elől.

Megjelenésünk további részleteit tekintve:
A fürdőruha divat preferáltja idén a crosskini, ami kifejezés a bevállalós hölgyek számára rossz hír, hiszen a zsebkendőnyi darabokat most háttérbe szorítják az egyébként izgalmas elöl-hátul-alul-fölül, keresztbe-kasul pántos, ámde tele fenekű alsóval kiegészült fürdőruhák.
A lábbeli divatban – elsősorban szandál vonalon – változatlanul a telitalp a menő, a balerinacipők pedig pántosra, sőt mi több, pántos-csatosra változnak. A férfiak továbbra is bátran viselhetnek sportcipőt, akár öltönyhöz is. E tekintetben a sportcipőre olyannyira jellemző rikító színek most eltűnnek, helyüket a fehér, a kék árnyalatok veszik át.

Ékszerek terén a méret nem számít, az eddigiekben olyannyira kedvelt „fényesség”, amit az arany, az ezüst, a bronz használata testesített meg, most az ezüst javára dől el. Tavasszal a rozéarany azért még megcsillantja magát, de csillogás vonatkozásában csakis ezüst ezüsttel az előírt tendencia.A további szabály pedig egyáltalán nem bonyolult: alapszínhez alapszínt, vagy ezüstöt, esetleg feketét, fehéret válasszunk.

A sminkünk játsszon a „hamvas barack”, a rózsaszín árnyalatokkal, illetve szemhéjunkra tejeskávé, fényes ezüst kerüljön.
Körömlakkunk kiválasztásakor sem kell nagyon túlgondolni a dolgot: ha az év fentiekben kimondott alapszínei közül választunk, abból baj nem lehet.
Barna hajú hölgytársaimmal együtt mi most perifériára szorulunk, az amúgy sem nagyon természetes extra, majdhogynem fehér hajszíndivat mellett, ami a „hamvas barack” különböző árnyalataival bolondítva lesz idén a befutó, a sötétebb hajszínekben pedig a napsütötte hatású árnyalatok tarkíthatják a frizurát.

Kedves Hölgyek és Urak! Ilyen lehetőségek között, első olvasatra úgy tűnhet, nehéz lesz a tükör előtt nap mint nap rendet teremtenünk. Kétségbeesésre azonban semmi ok, hiszen a lehetőségek tárházában Bagó Zsófi - www.wgw.hu - tanácsai mentén haladva, a szegletkőként meghatározott szakértői tanácsokat megfogadva 2016-ban is könnyűszerrel eligazodhatunk a divatrengetegben.

Ring Júlia | Fotó: shutterstock