Tapolcai soul food
Állításuk szerint pusztán hobbivendéglátósok, mégis alig egy évvel a nyitás után egyből 13 pontot és egy szakácssapkát kaptak a Gault&Millau étteremkalauztól. A tapolcai Pura Vida étterembe látogattunk.

Jó hangulatú, világos belső, tükör, spanyol motívumok, terméskő fal, kristálycsillár, látványkonyha. Ennyit az enteriőrről. Mert amivel kiérdemelte a Pura Vida a 13 pontot és a szakácssapkát a tulajdonos Árkosi Attila szerint, a magas szintű szakmaiság mellett az, hogy szívüket-lelküket beleteszik minden tányér ételbe és a kiszolgálásba. „Ha létezik olyan kategória, hogy soul food, mi azt képviseljük. A sapkához természetesen hozzájárult némi publicitás, és az, hogy a minőségi vendéglátás korábban sötét folt volt a környéken.”

ÍZIG-VÉRIG CSALÁDI VÁLLALKOZÁS

Árkosiék óriási eredményként és örömként élték meg idén, hogy bekerültek a neves étteremkalauz ajánlójába. Pletykákat ugyan lehetett hallani a szakmán belül, de azt nem gondolták volna, hogy egyből ilyen jó eredményt érhetnek el családi vállalkozásként, ráadásul úgy, hogy 2014 decemberében nyitottak.

A Pura Vida ugyanis ízig-vérig az Árkosi család vállalkozásaként működik. A tulajdonos Attila és Erika 2006-ban költöztek el Budapestről, majd pár év spanyolországi vendéglátózás után előbb egy zalahalápi prémium magánszálláshelyet üzemeltettek, mielőtt 2014-ben áteveztek a csúcsgasztronómia vizeire.

Miért pont ide? Attila szerint a nyitás előtt egy olyan piaci rés volt a régióban, amit mindenképp érdemes volt kihasználni, ráadásul a vendéglátás ezen ágával tudnak a mai napig leginkább azonosulni. Azt mondják, a Marbellán és korábban New Yorkban töltött évek alatt rengeteg inspirációval gazdagodtak a konyhaművészetet illetően – a Pura Vidában ezt, valamint az utazásaik alatt tapasztalt minőségi kiszolgálást szeretnék átadni az erre fogékony embereknek. „A párom a séf, én felszolgálok, a lányom, Szandra pedig az anyja jobb keze”- meséli.

MEDITERRÁN KONYHA VÁLTOZATOSAN

Az állandó menü mellett napi ajánlatokkal igyekeznek változatos, évszakhoz illő, főként a mediterrán konyha ízeit kínálni vendégeiknek. Étlapjukon az előételek, saláták, főételek, tészták és rizottók mellett hangsúlyosan szerepelnek az olyan tengeri herkentyűk, mint a tigris- és a királyrák vagy a fekete kagyló. Utóbbit ha akarnák se nagyon tudnák levenni az étlapról, annyira nagy sláger, csakúgy, mint a bazsalikomos-parmezános paradicsomleves. Nem veszik szigorúan a mediterrán vonulatot, mert van néhány magyaros fogás is az étlapon.

Attila saját bevallása szerint a párja főztjére a legbüszkébb, és a nyitás óta eltelt egy év után még nem mondhatják, hogy kész az üzlet. Van hova fejlődni, a gasztronómiát azonban semmiképp sem akarják túlmisztifikálni és értelmezhetetlenné tenni, mert továbbra is azt tartják szem előtt, hogy az étel finom legyen. A hozzáállást látva a szintfenntartáshoz minden esélyük megvan. A Pura Vida pedig egy újabb példája annak, hogy a fine dining vendéglátás manapság Budapesttől távolabb is él és virágzik.

A 2014 decemberében nyitott Pura Vida Étterem Tapolca központjában található, és a minőségi vendéglátást képviseli. A látványkonyhában főleg mediterrán fogások készülnek, az itallapon pedig a badacsonyi borrégió legjobb 12 pincészetétől mintegy 100 bort kínálnak. Az egész évben nyitva tartó üzletet az Árkosi család üzemelteti. A neves Gault&Millau étteremkalauz teljesítményüket legutóbb 13 pontra és egy szakácssapkára értékelte.

Gesztesi Ákos | Fotó: Domján Attila