Új szín a veszprémi kávézópalettán
Végre nem kell kitenni a lábunkat Veszprémből, ha egy igazi specialty kávézót keresünk. 2015. 11. hó 11-én 11 óra 11 perckor nyílt meg a Tizen1 kávézó a Kereszt utca 11-ben. Kávéimádóként megnéztük, mit tud.

Az elmúlt években főleg Budapesten elég nagy felhajtás kerekedett az úgynevezett specialty coffee körül, amiben egyébként nincs nagy varázslat: a pult mögött magasan képzett baristák, válogatott alapanyagok és megfelelő technikai háttér.

Ezeket mindenképp tudja a Tizen1, hisz az üzletet nyitó Koncz Márk hosszú évek óta műveli a szakmát, és most már nemcsak a pult mögött áll, hanem saját helyét is irányítja, így szinte garantált, hogy családias és kedves kiszolgálásban legyen részünk.

A kávéőrültek könnyen beleszerethetnek a helybe, hisz jelenleg kétféle, egy brazil és egy etióp fajtát tartanak, melyeket a budafoki 42 Coffee mikro-pörkölő üzemből hoznak. „A brazil fajtát szánjuk a populárisabb vonalnak, az etióp pedig a jelenlegi vendégkávé, ami egy kicsit gyümölcsösebb-savasabb ízhatású”– meséli Márk.

Elmondta, ha ezek elfogynak, más országokból érkező kávékat is hozhatnak majd attól függően, hogy épp melyik fajtának van szezonja, és a készleten mi érhető el. Ugyanis tény, hogy bármennyire igyekszik mindenki ügyelni rá, hetekben mérhető az az időszak, ami alatt a kávé elveszti "erejét", ezt pedig nem akarják. Amit ott jártunkkor ittunk, az épp 10 napja lett lepörkölve.

Specialty kávék alatt egyébként azokat a kiváló minőségű kávékat értjük, amit egy szakértő zsűri 100 pontos skálán minimum 80-as ponttal illet, a Tizen1-ben kapható kávék pedig egytől egyig e tartomány közé esnek.

Ami nem a kávét illeti, kekszeket, sajttortákat és amerikai stílusú cookie-kat (például narancsosat, mákosat, csokisat) árulnak, melyek közül két fajta zabból készül, helyben. Igen, helyben, ugyanis azokat Márk anyukája süti az aprócska konyhában. Elképzelésük szerint egy klasszikus reggelizős-kávézót álmodtak meg, így nem hiányozhat az étlapról maga a reggeli sem. A nyitás utáni időszakban ezek különböző ízesítésű paninik formájában jelentkeztek, azóta pedig ham&eggs-ekkel, rántottákkal, a villásreggelikhez méltó fogásokkal, levesekkel és salátákkal egészült ki a menü.

A Bárka Pub mögötti rég elhagyott parasztházból kialakított kávézó kifejezetten csendes, számunkra rendkívül barátságos, és nagyon közel áll ahhoz, mint amiket a hasonló stílusú pesti vendéglátóhelyeken láttunk. Végre! A Tizen1-ről biztosan állítható, hogy új színt hozott a veszprémi vendéglátásba, és nagy valószínűséggel hamarosan megtalálja magának a saját rétegét is. A többit meg majd az idő eldönti.

Gesztesi Ákos | Fotó: Domján Attila