Hittel és optimizmussal
Sári Lajos villamosmérnökként indította el vállalkozásait az 1990-es évek elején. A cégek azóta a megye meghatározó piaci szereplőivé váltak. Beszélgetésünkben többek között a kihívások, a munkafilozófia és a jövőbeni tervek témakörét érintettük.

Mennyire tág az Ön által irányított vállalkozások profilja, tevékenységi köre?
Az Infornax egyszerű informatikai szervizvállalkozásként indult 1993-ban, és a piac igényeire reagálva fokozatosan bővítettük tevékenységi körünket. Az informatikai eszközök szervizelése, árusítása, valamint a szoftverfejlesztés után internet szolgáltatással folytattuk, ezután elkezdtünk informatikai hálózatok építésével, mérésével, tervezésével, üzemeltetésével foglalkozni. Cégünk filozófiája, hogy komplex megoldásokat kínálunk az ügyfelek számára az informatikai jellegű igények esetében. A gyártásautomatizálással foglalkozó Transmoduls Kft.-t Maár Márton András ügyvezetőtársammal vezetjük. A cég egyedi gépek tervezésével és gyártásával foglalkozik. Külön ki szeretném emelni az alaptevékenységünkhöz szorosan kapcsolódó „Kutatás + Fejlesztés” részlegünket, melynek segítségével a hangsúlyosan egyedi megrendelői igényekre is sikerül válaszokat találni. Cégfilozófiánkat a „Minőség nem minden, de minőség nélkül minden semmivé lesz” jelmondatunk jellemzi.

Mindkét vállalkozás olyan szférában működik, amely rohamosan fejlődik. Hogyan tudnak lépést tartani a gyors változásokkal?
Egyrészt munkatársaink önállóan is állandóan figyelik, hogy milyen újdonságok jelennek meg a piacon, másrészt nagy hangsúlyt fektetünk a kollégák képzésére, biztosítjuk számukra a naprakész tudás megszerzésének lehetőségét, amelyet aztán később be tudunk építeni a cég értékei közé.

Önmaga is képzi magát, vagy „ösztönszerűen” végzi a menedzselési feladatokat?
Mindkettő jellemző rám. Támaszkodom az elmúlt évek során megszerzett tapasztalataimra, de igénybe veszek külső segítséget is: részt veszek egy-egy tanfolyamon, vagy kikérem egy coach véleményét vezetési kérdések kapcsán. A külső profi segítség rendkívül sokat tud segíteni abban, hogy az előrelépési lehetőségek közül esetleg az addig általam nem ismert megoldások is szóba kerüljenek, és összességében a legoptimálisabbat tudjam kiválasztani.

Rendkívül szerteágazó a cégek tevékenységi köre, ebből fakadóan – gondolom – az Ön munkája is. Képes delegálni a feladatokat?
Ebben a kérdésben a folyamatos változás a legnagyobb kihívás. Mindkét vállalkozás „garázscégként” indult, és a fejlődési lépcsők során ki kellett alakítani a cég belső működési struktúráját, meg kellett tanulni delegálni a feladatokat. Ez eddig rendben is volna, ám mivel állandóan új tevékenységi körökkel kezdünk foglalkozni, folyamatosan szervezeti átalakításokat kell végrehajtani a vállalkozásokon belül. Ez valóban komoly feladat, de törekszünk a működés racionális belső rendszerét folyamatosan csiszolni.

Milyen az Ön vezetői stílusa?
Jellemző rám az emberközpontúság: a céget csapatként szeretem működtetni, inspirálom az összetartást. Az irányok meghatározásában nem röstellem kikérni a kollégák véleményét, de a döntés után a menedzselés, a feladatok számonkérése már az én feladatom.

Mi mozgatja Önt, mi ad erőt a mindennapi munkához?
Az alkotás öröme mozgat – legyen szó akár egy munka sikeres megvalósításáról, akár hosszú távú stratégiák gyártásáról. Mindezt optimizmus és jövőbe vetett hit nélkül nem lehet végezni. Henry Ford azt mondta: „Akár azt hiszed, hogy képes vagy rá, vagy akár azt, hogy nem, igazad lesz.” Mi töretlenül hittünk a sikerben, nagy kitartással végeztük a feladatainkat – és talán legfőképpen ennek köszönhető, hogy most itt tartunk.

Milyen jövőképet lát maga előtt?
A jövő a folyamatos fejlődés – az új lehetőségek feltárása. Az Infornax esetében a célunk az, hogy ha bármilyen informatikai kérdés fölmerül a régióban, akkor az Infornax neve előkerüljön, mint megoldás. A Transmoduls már rendelkezik külföldre történő szállítási referenciákkal, így arra törekszünk, hogy e vállalkozásunk nemzetközi szinten is egyre nagyobb teret nyerjen.

Sári Lajos
BME – villamosmérnök
1992-től Transmoduls Kft. – ügyvezető tulajdonos
1993-tól Infornax – ügyvezető tulajdonos

VÁLLALKOZÁSCSOPORT:
Infornax cégcsoport:
Foglalkoztatotti létszám: 22 fő
2015-ös forgalom: 424 millió Ft

Transmoduls Kft:
Foglalkoztatotti létszám: 102 fő
2015-ös forgalom: 2 350 millió Ft

Szaksz Balázs | Fotó: Babják Tamás