Töretlen sikerrel a szakma élén
Építőipar, generálkivitelezés, épületfelújítás, kertépítés, villanyszerelés, gáz, szigetelés, mélyépítés, magasépítés, betonozás, állványozás, tetőfedés, víz, nyílászárók beépítése, fűtésszerelés, építőipari szolgáltatások… Kulcsszavak halmaza a jövőre negyedszázados fennállását ünneplő veszprémi Baumeister Építőipari Kft. cégjegyzékében.

Fülledt nyárestéken, téli hóesésben, a Szent Mihály Székesegyházba menet, Gizella napi, vagy az augusztusi cserépvásárok alkalmával, Utcazene Fesztiválon, netán VeszprémFest-re igyekezvén, vagy egyszerűen csak hétköznapi andalgásaink alkalmával… ki ne sétált volna végig Veszprém sajátos hangulatú óvárosának macskakövein?

Illetve minden bizonnyal mindannyian jártunk már az ugyancsak igényesen, egyszerűen, de annál szebben felújított Vár utca Vass László Gyűjteményének épületében, vagy a Tűztorony udvarán. Az említett felületek mindegyike a Németh Károly és a Károlyi Imre ügyvezetése alatt működő, a veszprémi székhelyű Baumeister Építőipari Kft. keze munkáját dicséri.

A céget 1992 év elején alapították. A két ügyvezető annak idején, egy felújítás alkalmával történt beszélgetés során határozta el: az addigi tapasztalatokból kiindulva, azokból merítve, újult erővel céget alapít. Ki-ki a maga szellemi vagy anyagi tőkéjét adta hozzá, hogy végül hét fő részvételével megalakulhasson az általános építő és szolgáltató kft.

A feladatokat kezdetben ketten látták el: Németh Károly útépítő mérnökként a mélyépítési és építészeti munkák felügyeletét, Károlyi Imre pedig, mint gépész-üzemmérnök a víz-fűtés-lakatos részleget vezette. A megalakulást és a kezdeti nehézségeket követően vállalkozásuk megyei szinten hamarosan az egyik legmeghatározóbb cég lett a szakmában.

Fő tevékenységi körük a mélyépítés volt, de mellette az épületgépészet és épületfelújítások is szerepet kaptak. Nem sokkal később a mérnökök sorába Gelencsér Ferenc magasépítő üzemmérnök csatlakozott, aki magasépítési gyakorlattal és ismeretekkel segíti a cég előmenetelét azóta is.

„2000-ig szinte csak gázvezetékeket fektettünk. Akkoriban a megye több településén végeztünk hasonló munkálatokat, illetve építettünk szennyvízcsatornát; magasépítési munkánk – amivel aztán a ’90-es évek végén bővült a cég szolgáltatói palettája – alig volt. Mégis elmondhatom, 2010-ig megalapoztuk a jövőnket. Persze ahogy korábban is, most is vannak erősebb, gyengébb időszakok, de folyamatosan nyitni kell, most például az új, lakásépítési piac felé” – mondja Német Károly, aki nemrégiben vette át az „Év Vállalkozója 2015” díjat.

A díj jobb helyre nem is kerülhetett volna, hiszen a cég lelkiismeretes munkájának köszönhetően, a teljesség igénye nélkül eddig megemlített veszprémi nevezetességeken túl a Kittenberger Kálmán Vadaspark, a budapesti Szent Margit Gimnázium felújítása mellett a veszprémi várkút rekonstrukcióját, a Szent Miklós-szeg felújítását, a Cozma-emléktábla kihelyezését és a Brusznyai emlékmű alapozási, talapzatépítési és környezetrendezési munkáit társadalmi munkában végezték el. Mindez nagylelkű lokálpatriotizmusra vall. Nem csoda, hiszen Németh Károly olyannyira „ide való”, a Balaton és az északi part szerelmese, hogy még a Budapesten töltött főiskolai évek alatt sem volt hajlandó a Duna túlpartjára költözni.

„Balatoni gyerek vagyok, annyira hozzászoktam ehhez a környékhez; ha a munka frontját nézzük, annak vonala is egybeesik a Dunáéval. Csak a Dunántúlon dolgozunk, egészen pontosan az Északnyugat-dunántúli régióban: a Balatontól északra, a Dunától az országhatárig bezárólag. Sokan kérdezik, miért nem nyitunk a külföldi piac felé. Sosem dolgoztam külföldön, illetve úgy gondolom, ahhoz messze van a határ, hogy naponta ingázzunk, így a cég dolgozóinak sem kell távol lennie a családtól.”

Mikor szakmájuk szépségéről kérdezem, Károly gondolkodás nélkül a veszprémi munkákat említi, és lelkesen mesél róluk. A győri, soproni, székesfehérvári, pápai, ajkai, tapolcai, budapesti, balatonfűzfői, balatonalmádi beruházások mellett számára a legkedvesebbek mégis Veszprém belvárosának felújítási munkálatai voltak. A Padányi Iskola újjáépítésének, az akkori igazgatóhelyettes ismeretségének köszönhetően kapták meg a budapesti Szent Margit Gimnázium helyreállításával járó feladatokat. A régi épületeket nagyon szereti, annál szebb feladat számukra talán nem is lehet, mint egy ilyen patinás épületen dolgozni. Lelkiismeretesen, felelősségteljesen, sokszor a felújítással járó plusz költségeket vállalva rekonstruálnak egy-egy a budapesti gimnáziuméhoz hasonló épületet. Nem csoda hát, ha felújításra van szükség, oda azóta is a Baumeister Kft.-t hívják.

A cég sikerének titka, hogy a két tulajdonosa kezdetektől mint két pillér van jelen, az indulásnál számlált hét fő pedig mára negyvenre bővült. A másik fontos tényező talán az: hogy bár termelésük a kezdeti tízmilliós nagyságrendről négyszázmillió fölé emelkedett, éves szinten nem lépik túl a félmilliárd forintos árbevételt. Ez biztosítja az átláthatóságot. Veszprémi székhellyel működnek, közel két hektáros telephelyük Balatonfűzfőn van, ahol akár előkészítő munkákat is el tudnak végezni. Gépparkjuk is dinamikus fejlődést mutat: négy kotrógép, egy rakodógép, egy önrakodós teherautó, öt kisteherautó, sok kisgép segíti munkájukat. 2000-től mély és közműépítési tevékenységre akkreditált minőség biztosítással, 2003-tól ISO 9001-el rendelkeznek. Az alapítás óta töretlen sikerrel vannak jelen a piacon.

„Nem célunk, hogy ennél tovább nyújtózkodjunk, úgy érzem, jelenleg így tudunk hitelesen működni. Fontos kérdés azonban, hogy idővel majd kinek tudjuk átadni a céget. A kisebbik fiam szintén szakmabeli – magasépítő-technikus –, most is a cégnél dolgozik. Igaz, időnként vannak külföldi kitekintései, de bízom benne, ha eljön az idő, lehet rá számítani.”

Ring Júlia | Fotó: Babják Tamás