Harmónia test, lélek és szellem között
„Feladatomnak érzem, hogy a jóga egyre nagyobb elfogadásra találjon a magyar társadalomban, és hogy közös munkával megteremtsük a magas minőségű jógaoktatás feltételeit, kereteit és szakembereit”- vallja Selmeci József Csongor, az Ahimsza Jógaközpont vezetője.

TALÁLKOZÁS A JÓGÁVAL
Csongor szellemi útja vallási vonalon indult el. Egy jól működő keresztény csoport tagjaként rendkívül mély belső élményeket sikerült megtapasztalnia, ezt követően utat talált a természetgyógyászathoz és a Mazdaznanhoz, (ősi, perzsa eredetű életmódtanítás, amely a testi, lelki és szellemi egészég megőrzését szolgálja), 1990-ben pedig a jógához.

AZ AHIMSZA JÓGAKÖZPONT MEGKEZDI MŰKÖDÉSÉT
2007-ben aztán Selmeciné Bogdán Ágota és Selmeci József Csongor okleveles közgazdászként a gazdasági életben töltött éveik után közösen megalapították az Ahimsza Jógaközpontot Veszprémben a József Attila u. 9. szám alatt. Jelenleg tizenhat oktató dolgozik az intézményben, s a tapasztalat azt mutatja, hogy a felgyorsult világunkban fokozódó stressz ellenhatásaként egyre nő a jóga népszerűsége is: folyamatosan indulnak az újabb csoportok, az interjú idején, délelőtt tíz órakor már a harmadik óra zajlik a nagyteremben!

A kezdetek kezdetén a házaspár egy 130 m²-es helyiségben tartotta az órákat, melyhez két öltöző, mosdó és konyha tartozik, tavaly augusztusban azonban egy terápiás kiegészítő központtal bővült az intézmény, ahol csontkovács-masszőr és korszerű terápiás eszközök várják a felfrissülni vágyókat.

A létesítmény kft. formájában működik. Valamennyi oktató egyéni vállalkozóként van bejelentve, mivel a vezetők az önállóság szellemében szerették volna elkerülni a főnök-beosztott viszonyt. A központban megkülönböztetve folyik a nyitott, alkalmi oktatás, ahova bárki bejelentkezhet, illetve a zárt, tanfolyami oktatás, itt ugyanis egymásra épülnek az órák.

Az AHIMSZA Jógaközpont szolgáltatásai:

  • Csoportos jógafoglalkozások, tanfolyamok
  • Egyéni jógaterápia
  • Rádiófrekvencia terápia
  • Tisztító kúrák
  • Tudati technológia – agytréning diagnózis
  • Életmód tanácsadás
  • Jógaoktató képzés és továbbképzés
  • Előadás-sorozatok a jóga, az életmód, a spiritualitás témaköreiből
  • Jógatáborok, hétvégék

EGYÜTTMŰKÖDÉSEK
Csongor és felesége kilenc évvel a központ létrejötte után sem ülnek a babérjaikon. Mindketten egyetértenek abban, hogy a jógából még huszonhat év elteltével is rengeteget lehet tanulni.

Csongor megbízott szakértőként működik közre egy három éve tartó kutatásban, mely során olyan kérdésekre keresi a választ, hogy milyen hatással van a jóga a pszichológiailag mérhető vonásokra, illetve az élettani paraméterekre. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy minden pszichológiai paraméter szignifikánsan javul egy húsz hetes napi rendszerességű jógagyakorlás során.
Ezen kívül több vonalon együtt dolgozik a magyar sportvezetéssel, kapcsolatban áll az ELTE Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetével, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Karának Magatartástudományi Intézetével, illetve a Testnevelési Egyetemmel is.

A SIKER KULCSA
A siker mögött álló koncepció Csongor szerint az, hogy nem félnek közel menni az emberek problémáihoz. Ahhoz, hogy a leghatékonyabban segíthessenek, pontosan tudniuk kell, mi a baj. Az eredményességhez emellett az is hozzájárul, hogy a profitszerzésnél mindig is fontosabbnak tekintették a segítségnyújtást. Bár nyilván jövedelmezőbb lenne számukra, ha a résztvevők heti többször járnának órára, az oktatók inkább az ismeretek alapos átadására törekednek, hogy a résztvevők a későbbiekben önállóan tudjanak gyakorolni otthon is. A gondosság hosszútávon mindig meghozza gyümölcsét.

A jóga tanulása során ugyanis nagyon fontos, hogy rendszeressé váljon a gyakorlás, hiszen egy lassú fejlődésről beszélünk, amihez türelem és kitartás szükséges. Jó hír, hogy ezeken kívül viszont elég egy szőnyeg, egy pokróc és egy hengerpárna.

A heti rendszerességgel tartott személyes konzultáció a kellemest a hasznossal elvén működik: a kliensek hallgatóságra találnak gondjaikkal, az oktatók pedig naprakészek látogatóik testi-lelki állapotát illetően. Csongornak a Magyar Jóga Társaság vezetőjeként igencsak sűrű a napirendje, emiatt ideiglenesen szüneteltetni kellett a konzultációkat, a tavaszi félévben azonban mindenképp szeretné visszaállítani, mert lenne rá igény. A változásnak, amely egyre tudatosabbá teszi az életet, elengedhetetlen velejárója a szervezet tisztítása is, melyhez korszerű eszközök állnak rendelkezésre a kezelő helységben.

Csongor a mai társadalom felfokozott élettempóját, pénz- és ego centrikusságát egészségellenesnek tartja, ennek következtében pedig nehéz megtalálni azokat a módszereket, amelyekkel becsempészhető a helyes életmódról szóló tudás az emberek életébe. További nehézséget jelent az is, hogy általában akkor fordulnak hozzájuk az emberek, amikor már valamilyen egészségügyi bajuk van, amelyen javítani szeretnének. Az évek során viszont rengeteg sikert halmoztak fel, gyógyultak már meg a jógatechnikák helyes alkalmazása során tumoros betegek, lime kóros beteg és keringési zavaroktól szenvedők is. A jóga nagyszerűsége az, hogy a betegek saját erőfeszítésüknek és kitartásuknak köszönhetik a gyógyulásukat.

„A jóga egyik nehézsége abban rejlik, hogy a felelősséget nem ruházhatod át másra, meg kell tanulnod felvállalni. Be kell ismerned, hogy önmagadat tetted beteggé, de a jó hír, hogy ezt helyre is tudod hozni!”

CÉLOK A JÖVŐBEN
Állandóak a pozitív visszajelzések is, a házaspár számára pedig a jóga már régóta több egy sportnál: az életformájukká vált. Nem meglepő tehát, hogy ha akadtak is nehézségeik, soha nem fordult meg a fejükben, hogy abbahagyják.

Amikor a központ jövőképéről érdeklődöm, Csongor nem habozik a válasszal: tele vannak elképzelésekkel! Szeretnének több kurzust nyitni, és jobban előtérbe helyezni a terápiás tevékenységet. Az egyik elképzelés, hogy különböző betegség specifikus csoportokat hirdetnek. Változást fog hozni az is, hogy a Magyar Jóga Akadémia harmadik évfolyamának 2016 őszétől Veszprémben is lesznek órái. Végül a legjelentősebb beruházás: a házaspár bentlakásos centrumot szeretne létrehozni Veszprém környékén, ahol néhány napos bentlakással tartósabb és gyorsabb segítséget nyújtanának klienseiknek.

A JÓGÁRÓL RÖVIDEN
Vitathatatlanul az emberi lény minden aspektusával foglalkozó ősi tudományról beszélünk, amely tapasztalás útján fejlődött és komoly ismeretekkel rendelkezik az életről, a világ s az ember működéséről. Csongor szerint ez a életmódrendszer remekül kiegészíti a mai orvostudományt: míg utóbbi főleg külső megfigyelések mentén dolgozik, addig a jóga a belső megismerés útján indít el, emellett a gyógyászattal ellentétben a jóga nem csupán tüneti kezelést nyújt, hanem a betegség okát kutatja a személyiségben.

Rengeteg jótékony hatását ismerjük, enyhíti a depresszió, a pánikbetegség tüneteit, megszűnteti a vérnyomásproblémákat, segítségével a szervezet mérhetően lassabban használódik el, az ember sokkal hatékonyabban képes regenerálódni, tanulni s terhelés alatt dolgozni. És a listának itt nincs vége, a jóga jótékony hatása az autoimmun betegségekkel és a stressz szindrómákkal szemben is mérhető.

Csongor meggyőződése, hogy életmódváltással együtt a jógának hosszú távú rendező hatása van, s az ember könnyebben ura maradhat saját életének.

Selmeci József Csongor 1993-ban kezdett jógát oktatni. 1998 és 2001 között szerezte meg első jógaoktatói oklevelét, de tudását azóta is folyamatosan fejleszti. 1999-ben alapító tagja volt a Magyar Jóga Társaságnak, amelyet 2004 nyarától vezet, 2005-2006-ban közreműködött a Magyar Jógaoktatók Szövetségének létrehozásában, melynek jelenleg is vezetőségi tagjaként dolgozik. Fő érdeklődési körének a jóga technikáinak a belső értékrendet és a személyiséget megváltoztató hatását tekinti, illetve három egyetemmel együtt dolgozva irányít jógával kapcsolatos élettani és pszichológiai kutatásokat.

Szabó Virág | Fotó: Domján Attila