A varázslatos gyógynövények ösvényein
A Bakony és Balaton vidékén található Halimba olyan, mint egy mesebeli kert, ahol a lábunk alatt elterülő mezőkön szebbnél szebb gyógynövényekkel találkozhatunk, melyek nem csak látványként lenyűgözők, hanem mind valódi csodaszer.

Halimba lelke Tóbel János, a mezei fűszerek mestere, akinél igazán jó vendégeskedni. Saját maga által termelt alapanyagokból varázsol finom falatokat a vendég elé. Termékeit kóstolva rácsodálkozunk arra, hogy a mezei fűszerek igazi ínyenckalandra hívnak. A Herbaportán falusi vendégasztallal vár minket a szívélyes vendéglátás jegyében, és a lakomát egy rögtönzött halimbai túrával is egybeköthetjük.

A különleges klímának köszönhetően kora tavasztól késő őszig ezernyi gyógynövény tarkítja a mezőket és erdőket. Itt munkálkodott a „gyógyfüves esperes”, Dr. Szalai Miklós is, aki újjáélesztette a papok gyógyító tevékenységét, és ma is az ő receptjei szerint készülnek a gyógyító főzetek. A halimbai Dr. Szalai Miklós Emlékházban és annak egyedülálló kertjében a gyógynövényszárítás és gyógyteakészítés művészetével, a tankertben pedig a vidék jellegzetes gyógyfüveivel ismerkedhetünk meg. A természetbarátok kedvelt célpontja a ház, melynek kertjében több mint 300 növényfaj ontja illatát, mint a természet patikája. Minden lehetőség adott egy csodálatos, nyugodt, fűszerillatú környezetben eltöltött naphoz.

A tavasz a megújulás időszaka, amikor talán kicsit jobban figyelünk egészségünkre is. Egy gyógynövénytúra áldásosan hat testünkre és lelkünkre egyaránt, melynek során a hagyományos gyógyításhoz használható növényekkel, azok termőhelyeivel, kíméletes gyűjtési módszereivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők egy könnyű séta keretében. Csodás tájakon barangolva jólesik a mozgás, a túrát pedig gyógynövényfőzetek kóstolásával zárhatjuk.

A Déli-Bakony hazánk kevéssé ismert tájai közé tartozik. Felfedezésre váró erdőségei betyárok legendáiról, vadászkalandokról mesélnek, a kihűlt bazaltvulkánok nagyszerű kirándulóhelyeket rejtenek. A gyógynövénytúrák mellett további izgalmas túrákon vehetünk részt.

Halimba szűkebb és tágabb környezetének geológiai sokszínűsége, gazdag növény és állatvilága kitűnő lehetőséget nyújt a természeti jelenségek tanulmányozására. A Bakony-Balaton Geopark program túráinak alkalmával érdekes sziklaalakzatokat, szurdokvölgyeket, forrásokat, barlangokat, valamint közelmúltban felhagyott külszíni bányagödröket kereshetünk fel, képzett túravezető kalauzolásával.

• Séta a Malom-völgyben (3 km). A halimbai Bauxitbányászati Múzeum megtekintése, kőtár felkeresése, útközben „Szent László pénz” keresés, ismerkedés a halimbai gyógynövényekkel.

• Gyalogtúra a Padragi-víz völgyében (7,5km.). A túra során különleges sziklaalakzatok között barangolhatunk – „Oroszlán Szikla” –, látogatást teszünk egy csodálatos szurdokvölgybe, felkeresünk egy természetes karsztforrást, valamint egy híres barlangot is.

• Gyalogtúra az Agár-tetőre (18km). Az Agár-tető erdőtömbjének közepén található geológiai érdekesség, a Fingó-kút felkeresése közben egy vaddisznós kert mellett is elhaladunk, valamint egy bazaltból épített egykori templom romjait is meglátogatjuk.

Titkos tipp: "MÉHSIMOGATÁS" HALIMBÁN

Izgalmas program vár ránk a Mráz Méhészetben, ahol üveg kaptár segítségével szakszerű vezetéssel betekintést nyerhetünk a méhek szorgos életébe.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Tóbel János
www.herbaporta.hu
herbaporta@gmail.com
Telefon: +36 30 227 6966


Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft.
bakony-balaton.hu
info@bakony-balaton.hu

Pethő Imre | Fotó: bakony-balaton.hu