Kultúrák találkozása: Indonézia
Mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha Indonéziába utaznánk, cserébe viszont ezerarcú, színpompás világ tárul elénk.

A Magyarországtól légvonalban 10.405 km-re fekvő Indonézia 250 millió fős lakosságával a világ negyedik legnépesebb országa. Az Indonéz Köztársaság két végpontja 5236 km távolságra található egymástól, területét 18 ezernél is több sziget alkotja, a legnagyobb ezek közül Jáva, ahol a főváros, Jakarta is fekszik. További jelentős szigetei Szumátra, az orángutánok őshazájának tartott Borneó, Celebesz, Új-Guinea, illetve a turizmusáról híres Bali.

A szigetvilág nagy részét hegyláncok hálózzák be, 5030 méterével az Új-Guinea szigetén található Puncak Jaya az ország legmagasabb pontja. Az Ázsia és Ausztrália között hidat képező ország egyik sajátossága, hogy kultúráját tekintve rendkívül sokszínű: mintegy 300 etnikai csoport él itt.

Hivatalos nyelv:
Bahasa Indonesia, a lakosságot alkotó közel 350 népcsoport azonban mintegy 480 nyelvet vagy nyelvjárást használ! Jó hír, hogy az ország elsődleges idegen nyelve az angol, s ezt minden jelentős turistaövezetben beszélik.
Időzóna:
GMT +06:00
Pénznem:
Rúpia (INR) Bankokban és a nagyobb turistacélpontok regisztrált pénzváltóinál beválthatunk dollárt, eurót, egyéb elterjedtebb pénznemeket és utazási csekket is.
Ország előhívó:
+62
Nemzetközi repülőterek:
Jakarta, Medan, Balikpapan, Denpasar, Jayapura, Pekanbaru, Pontianak
Nagyobb települések:
Jakarta, Surabaya, Bandung, Medan, Semarang, Palembang

Buja esőerdők és csodás vallási központok
Indonézia hol fekete, hol fehér homokos partjai, festői rizsteraszai, buja trópusi erdői mindenkit lenyűgöznek. A Balin található Jatiluwih rizsteraszokon a Balinézek hétköznapjaiba nyerhetünk bepillantást, Ubudban majomerdőben barangolhatunk, de ne hagyjuk ki a Bratan-tavat és az úszótemplomot, a Nagy Mecsetet, Kelet-Ázsia legnagyobb mecsetjét sem. A Komodo-szigeteken elterülő Nemzeti Park, az Ujung Kulon Nemzeti Park, Borobudur buddhista templomegyüttese, a Prambanan templomegyüttes, Sangiran, a jávai előember lelőhelye, a Lorentz Nemzeti Park, Szumátra trópusi esőerdő öröksége mind az UNESCO-világörökséghez tartoznak.

Jó tudni
Indonézia tektonikus lemezek törésvonalain helyezkedik el, ezért a vulkanikus tevékenység igen aktív, s a földrengések is gyakoriak. További veszélyt jelentenek a rengéshullámok által keltett cunamik.

A térség éghajlata trópusi, tehát két évszak váltja egymást. Az évi középhőmérséklet 26-27 °C körül van, a magasabban fekvő helyeken viszont jóval hidegebb lehet. Az évi csapadékmennyiség magas, a levegő páratartalma 60-100 % között változik. Az extrém időjárási viszonyokat nem könnyű elviselni, a szellős, könnyű ruházat némileg segíthet a helyzeten. Az öltözködésnél maradva: a legtöbb helyen nem nézik jó szemmel, ha a hölgyek fedetlen vállal és térd felett végződő szoknyában mutatkoznak, különösen kegyhelyek látogatásakor.

Fűszerezzük meg!
Ahogy az indonéz kultúrát, úgy a konyhájukat is a sokszínűség jellemzi, szinte minden tartomány eltérő ételkészítési módszerekkel rendelkezik, azt viszont bizton állíthatjuk, hogy az indonéz konyha lelke a chilipaprika és a fűszerek. Az ország konyhaművészetének legalapvetőbb eleme a nasi (rizs). Országszerte népszerű ételek a sate (grillezett húsdarabok nyárson), a gado-gado (fűszeres mogyorószósszal tálalt zöldségsaláta), a nasigoreng (sült rizs, a nap folyamán bármikor fogyasztható) és a bakmigoreng (sült tészta).

Célállomás:
Jakarta, kb. 30 óra, minimum egy átszállással
Költség:
600-700 euró
Ajánlott repülőtársaság:
Etihad Airways
Kötelező úti okmányok:
A megérkezéstől számított legalább fél évig érvényes útlevél, ezen felül a tovább- vagy a hazautazást érvényesítő jegy. A belépéskor kiállított vízum 30 napig él és nem helyettesíthető más okmánnyal.
Jó tanács:
Nemzetközi oltási igazolvány nem szükséges a beutazáshoz, de malária elleni gyógyszer beszerzése ajánlott, emellett javasolt oltást kérni hasi tífusz, Hepatitis A és B ellen. Mindenképp érdemes felkeresni a háziorvost is, aki személyre szabott tanácsokkal szolgálhat utazás előtt.
További információ: www.edreams.com

Szabó Virág | Fotó: Shutterstock