Út a jövőbe
A hagyományosnál jóval nagyobb ellenálló képességgel és hosszabb élettartammal bír a MOL Nyrt. és a Pannon Egyetem által közösen fejlesztett és gyártott gumibitumen. Az új eljárást legutóbb a zalaegerszegi északi tehermentesítő út legújabb szakaszának megépítésénél alkalmazták.

A január elején átadott másfél kilométeres útszakasz létrejöttéhez 200 tonna gumibitument használtak fel. A bitument és a használt gumiabroncsokból álló gumiőrleményt mintegy 5000 használt gumiabroncs újrahasznosításával állították elő.

A fejlesztés forradalmisága költséghatékonysága és környezetbarát jellege mellett a korlátok lebontásában rejlik: a gumibitument évtizedek óta használják, előállítása és felhasználása során azonban eddig gátat jelentett az, hogy a gumibitument az építés helyszínén kellett elkészíteni, majd néhány órán belül felhasználni a gumiszemcsék kiülepedése miatt.

Ezt a problémát hidalta át a MOL és a Pannon Egyetem közös fejlesztése: egy speciális kötőanyag felhasználásával kémiailag stabilizálták a terméket, ami lehetővé teszi a szállíthatóságot és a hagyományos gépekkel történő felhasználását.

Az újításnak köszönhetően az elmúlt években 50 000 használt gumiabroncs újrahasznosításával összesen 25 kilométernyi útszakasz készült el, a kifejlesztett útépítőanyag pedig elnyerte a Környezetbarát Termék védjegyet.

Bertalan Melinda | Fotó: magyarepitok.hu