Veszprémi vállalatvezetőkkel egyeztetett Seszták Miklós
A fejlesztési miniszter a város 12 legtöbbet adózó cégének képviselőivel folytatott megbeszélést a megye gazdasági helyzetéről és a fejlődési lehetőségekről február elején.

A cégvezetők egyetértettek abban, hogy a fejlődés fő gátja a munkaerőhiány: a városban mintegy 6-800 főre lenne szükség a nagyvállalatok kiszolgálásához. További gondot okoz az albérletek alacsony száma, valamint az, hogy az EU a jelenlegi fejlesztési ciklusban kizárja vagy akadályozza a nagyvállalatok pályázati pénzekhez való hozzájutását.

A kormány ezért úgy döntött, hogy közel 15 milliárd forintnyi saját forrást különít el a cégek számára, amelyből fejleszthetnek. Ennek elnyerése viszont feltételhez kötött, mint például egy nagyvállalati regiszter felállítása, vagy konzorciumi partnerség vállalása. Seszták Miklós szerint bizakodásra adhat okot a jövőben a kárpátaljai magyarok megindulása is, akikben komoly munkaerő-potenciál lakozik.

A lakáspiac élénkítését szolgálja a CSOK mellett egy új program is, amely lakások építésére ösztönzi a cégeket, akik így magukhoz csábíthatják a munkaerőt más országrészekből. Veszprémben ugyanis az ország más területeivel ellentétben mindössze 4% körüli a munkanélküliség. Nem tétlenkedik a városvezetés sem: főleg magánberuházásokból idén számos lakópark építése kezdődik el.

Bertalan Melinda | Fotók: Domján Attila