Ki veszi át a stafétabotot?
A hazai vállalkozások utódlási dilemmáiról esett szó január 15-én a második alkalommal megrendezett Ecoport Workshopon, amelyen a kkv szektor megyei vezetőinek igyekeztünk útmutatást adni, hogyan tehető sikeressé a vállalkozásokat érintő generációváltás.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével, valamint a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közös mini-konferencián Kovács Patrik, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének alapító elnöke tartott előadást az X és Y generáció vállalkozói attitűdjéről és a kiaknázandó lehetőségekről, amelyek átlendíthetnek a vállalkozást érintő problémákon.

Az elkövetkező 5 évben a hazai családi vállalkozások 30 százaléka generációváltáson fog keresztülmenni. A statisztikák szerint erre a kkv szektor vállalkozásainak több mint 60 százaléka nincs felkészülve, az első generációváltást pedig a családi vállalkozások csupán egyharmada éli túl.

Ezt elkerülendő legfontosabb lenne elfelejteni azt a berögződést, hogy a kudarc örökre megbélyegez, és pontosan meghatározni, ki milyen pozíciót akar és fog elfoglalni váltás után. Segíthet a fiatalok hálózatosodásra való hajlama és a digitális technikákban való jártasságuk is, valamint a nyitottság és a generációk közti párbeszéd, amelyre az előadást követő izgalmas eszmecsere tapasztalatai is rávilágítottak.

Bertalan Melinda | Fotó: Domján Attila